vrijdag 20 juni 2014

Nog meer boeiende verrassingen vanavond in Leiden

Vanavond eens een avondje Fado, maar dan wel héél anders dan gewoonlijk want in combinatie met een jazztrio en een dj/vj én schilderijen van Mondriaan, het moet niet gekker worden. De Australisch-Portugese zangeres Melissa Oliviera (die onder andere in Berklee studeerde) en dj/vj/arrangeur/componist JAM (João Artur Moreira) openen gelijk stevig met een nummer van Radiohead, iets dat je toch niet direct verwacht bij een Fado-jazz concert.
Maar het pakt heel goed uit en ruim een uur is het geweldig genieten van Engels-, Portugees-talige en woordloze muziek, met It Ain't Necessarily So dan opeens weer met een loopstation. Je valt van de ene verbazing in de andere en Ruis Silva (elektrische en traditioneel Portugese gitaar), Jimmi Hueting (drums) en Maksim Perepelica (bas) completeren het geheel prachtig.
Voor de echte klassieke Fado liefhebber is het vast allemaal verschrikkelijk, maar dit is echt een experiment om van te genieten. Weg met die hokjesgeest, heerlijk op zoek naar nieuwe wegen! Tijdens het laatste nummer komen bijvoorbeeld gewoon ook Bill Withers, Frank Zappa en Beyoncé in samples mee. Een boeiend en meer dan verrassend concert!
Grappig trouwens dat Melissa in 2011 nog in een voorronde van de Leiden Jazz Award speelde, Jimmi en Maksim zagen we ook al wel vaker en allemaal in De Twee Spieghels. Vanavond dus in het Theater Ins Blau.
Dus niets is logischer dan om op de terugweg nog even af te stappen bij diezelfde De Twee Spieghels voor de maandelijkse Jeroen Vrolijk Pianist Series. En Jeroen heeft weer geweldige muzikanten meegenomen met bassist Harry Emmery (van Chet Baker tot Bl3nder) en saxofonist Paul van der Feen (van Feenbrothers tot Jazz Orchestra of the Concertgebouw), niet de minsten dus.
Die laatste blijkt dus ook nog een prima stukje piano te kunnen spelen, maar de sax overheerst toch. Het is een gelegenheids trio, dus er worden allerlei standards gespeeld, maar de improvisatie en het spelplezier spatten er van af. Mooie afsluiting van deze dag met twee uitmuntende, boeiende en verrassende optredens!

LINKS:
Melissa Oliviera
Maksim Perepelica
Jimmi Hueting
JAM
Theater Ins Blau
Jeroen Vrolijk
Paul van der Feen
Harry Emmery
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: