zaterdag 21 april 2012

Dubbel genieten van Record Store Day én Funked Up

Het is onontkoombaar vandaag in Leiden, het is Record Store Day. Velvet aan de Nieuwe Rijn is er 's ochtends al helemaal klaar voor met naast allemaal speciale (vinyl) uitgaven veel live muziek in de zaak.
Te beginnen met Are You a Lion, mooie akoestische set. 'Doen we eigenlijk nooit' zegt de zanger, 'Vaker doen' klinkt het vanuit het publiek. En terecht.
Vervolgens een eveneens akoestische set van de bekende band Alamo Race Track. Mooie set met mooie samenzang. Komt akoestisch nog beter tot zijn recht.
Ook bij Plato in de Vrouwensteeg is het Record Store Day en ook daar is veel muziek vandaag.
De Wooden Constructions bijten hier de spits af met een lekker setje energieke rock. En dat allemaal vóór het middaguur. Daarna volgt er een korte pauze in het programma.
Vanaf half drie is er vanuit Velvet een live uitzending van het AVRO radioprogramma Opium met korte optredens van om te beginnen Blaudzun. Hij is dit jaar de Nederlandse ambassadeur van Record Store Day en geeft een kort interview en zingt één nummer solo met ukelele. Schitterend, het was nog nooit zo stil in Velvet!
Ook rising star Kris Berry zingt een liedje in kleine bezetting, maar wel aanstekelijk mooi.
Dan struikelen er wat politici in het Catshuis over zichzelf en elkaar en wordt de uitzending eerst onderbroken en dan zelfs afgelast. Er is nog net tijd voor een nummer van Hummingville, hun nieuwe single Carnival, het geplande interview zit er helaas niet meer in.
En ook nog net voor het vervroegde einde van de uitzending geeft Case Mayfield zijn zesde optreden van deze dag, nog vijf te gaan. Ook één nummer slechts, maar wel mooi. Toch jammer dat die cultuurbarbaren in Den Haag zelfs als ze omvallen de cultuur daarin meenemen.
Gevolg van dit alles is weer een pauze in het programma, maar dat maakt de groep Houses meer dan goed. Mooie kleine akoestische liedjes met een zangeres met een dijk van een stem die ze soms laat knallen en soms laat fluisteren.
Bij Plato zijn inmiddels de Handsome Poets van start gegaan. Stonden eerder op het Try Out Festival op Leiden Centraal, PleinOpen in Den Haag en Vlietpop in Voorburg (en nog veel meer, maar daar waren we niet bij). Klinkt nog altijd goed.
Terug in Velvet waar de Hospital Bombers een kleine set spelen. Vier jaar geleden gezien op Werfpop, sindsdien zijn ze vast druk bezig geweest maar weinig van gehoord. Toch is de muziek nog altijd goed met de viool als extra, folkie toevoeging.
Ondertussen is het wel tijd om even bij De Twee Spieghels binnen te lopen waar het ADAN Quartet speelt. Armando Luongo (drums), Daniele Cappucci (bas), Avishai Darash (piano) en Nadia Basurto (zang) spelen bekende jazzstandards, prima muzikanten, maar ze missen nog wel een eigen geluid.
Wolfendale is een vrij nieuwe band die mooie ingetogen popmuziek speelt. Zet Velvet niet echt op zijn kop, mist daarvoor iets teveel pit.
En dat kun je niet zeggen van Klavan Gadjé, dat is een en al pit! Al vaker gezien hier in Leiden (en Stompwijk) blijft het altijd weer een feest! Mooie afsluiting van een meer dan geslaagde Record Store Day 2012 in Leiden.
En dan meteen door naar het LVC voor het Funked Up festival. Om gelijk te beginnen met het Liquid Sun Orchestra. Waren begin maart nog afsluiters op het verjaardagsfeestje van De X, nu zijn ze de perfecte opwarmers. En dit is dus pas hun tweede optreden! Swingende afrobeats à la Fela Kuti.
Op de zolder is het intussen knap druk bij de BonaSoul band. Een schoolproject van het Bonaventuracollege met wisselende samenstellingen en wisselend repertoire. Van So What tot I Wish.
Maar beneden gebeurt het, de Magnificent  8 staan op het podium. Een aantal leden van het Liquid Sun Orchestra zo te zien, maar ook met organisator Peter Knoppert op tenor sax en frontman rapper Max. Lekkere funk en afro beats en heerlijk dat een rapper voor een liveband kiest, of andersom natuurlijk. Prima NL rap!
En het hoogtepunt van de avond is natuurlijk Jungle by Night, al eerder gezien in Delft en de Q-Bus in Leiden vorig jaar, maar dit is hun eerste optreden na de cd release van Hidden afgelopen donderdag in Paradiso. Misschien niet hun allerbeste optreden daarna en na de eerdere Record Day optredens, maar het blijft altijd meer dan genieten! Op 2 juni op herhaling bij SummerJazz in de Leidse Hout.

LINKS:
Are You a Lion
Alamo Racetrack
Wooden Constructions
Blaudzun
Kris Berry
Hummingville
Case Mayfield
Houses
Handsome Poets
Hospital Bombers
Wolfendale
Klavan Gadjé
Magnificent 8
Jungle by Night
Velvet
Plato
Funked Up
LVC

Geen opmerkingen: