maandag 30 april 2012

Koninginnedag in Leiden en Oegstgeest

De opzet van Koninginnedag in Leiden is eigenlijk ieder jaar hetzelfde met (kinder)vrijmarkt, live muziek op de Nieuwe Rijn en op verschillende plaatsen in de stad dj's (Garenmarkt, Boommarkt, Vrouwenkerkplein). En omdat het opeens zomer is, is het overal stampvol. jeWelste is prima te horen, maar nauwelijks te zien tijdens hun optreden op de Koornbrug.
Op de Hofdijck in Oegstgeest wordt ook Koninginnedag gevierd, veel kleinschaliger en gemoedelijker dan in Leiden, maar wel met een geweldige band: Delmontis. Spelen drie flinke sets en hoewel het niet aan iedereen besteed is maken ze er voor de liefhebbers een regelrecht feest van.
Delmontis is de groep van Rolf Delfos en Frank Montis met Cees Trappenburg op trompet, Guus Bakker op bas, Lean Robbemont op drums en voor de gelegenheid Mete Erker op sax. Swingende soulvolle nu-jazz knalt over het parkje in Oegstgeest. Tijdens de eerste set zingt locale zangeres Lisa van Arend twee nummers mee (Valerie en Pride and Joy) niet van tevoren ingestudeerd dus wordt het een leuke spontane jam, de blazers improviseren er vrolijk op los.
Ook tijdens de tweede set een gastmuzikant, ditmaal Pieter-Gerrit Binkhorst op trombone. Zit in de big band Licks & Brains waar Rolf Delfos de leider is en Frank Montis een graag geziene gast. De tweede set eindigt met Sunny en ondanks dat er even wat technische problemen met het geluid waren mag Oegstgeest zich in de handen knijpen met zó'n optreden!
In Leiden gaat het feest ondertussen gewoon door met op de iets rustiger Nieuwe Rijn de groep Night Flight to Rio. De sfeer is hier nog steeds prima, en hoewel veel mensen richting overvolle Garenmarkt proberen te komen vanwege Armin van Buren blijft het toch overal gezellig druk in de stad.
En het is ondertussen natuurlijk gewoon maandagavond geworden en dat betekend jamsessie in De Twee Spieghels. Vandaag onder leiding van bassist Cedric Glans, met Sven Rozier op de drums, Ewald Ebing op de Fender Rhodes, Toine Scholten op gitaar en zang en een verdekt opgestelde bongospeler. En ook hier klinkt weer Sunny, maar ook A Night in Tunesia. Lekkere eerste set.
Veel muzikanten vandaag in het publiek die hier nog niet eerder bij waren zodat bij de tweede set Sergio Escoda op de Rhodes en Lykle de Jong op bas aanschoven. Allebei wel vaker gezien, samen of in andere groepen, maar nog niet hier in de Spieghels. Spelen mooie versies van onder andere Everyday I Have the Blues en So What.
Er volgt ook nog een derde set, weer in de zelfde bezetting als de eerste set, die opent met Mercy, Mercy, Mercy en eindigt met een knallende versie van Sex Machine. Het is vanavond ondanks het mooie weer opvallend druk en heel erg gezellig. En muzikaal gezien kan deze Koninginnedag niet stuk!

LINKS:
jeWelste
Delmontis
Night Flight to Rio
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: