zaterdag 14 april 2012

MuziekGezien gets the blues

Vanavond is er voor de tweede keer de uitreiking van de Dutch Blues Awards en daarom is het heel toepasselijk dat in De Twee Spieghels The Tricks spelen. Met Aram Raken op zang en mondharmonica speeltdit blueskwartet mooie, eigen coverversies van onder andere If I were a Carpenter, Singing the Blues, Helpless en The Weight.
En dan naar Nieuw Vennep waar in De Rustende Jager de prijzen worden uitgedeeld op deze avond van de Dutch Blues Foundation. Niet zonder muziek natuurlijk, als eerste opent Ralph de Jong, vorig jaar nog winnaar van de award voor beste blueszanger, met een mooie ode aan Harry Muskee.
Dan worden Rob Hoeke en Barrelhouse bijgeplaatst in de Dutch Blues Hall of Fame en kan het eerste optreden van de drie als beste band genomineerden beginnen. De Veldman Brothers zetten een gedegen set neer met eigen werk maar ook een nummer van John Lee Hooker. Stevige spierballen blues die het altijd goed doet.
Tussen de drie optredens door worden de awards in allerlei categorien uitgedeeld. De eerste gaat naar Harm van Sleen in de categorie beste bassist. Zagen hem wel eens in 't Praethuys in Leiden (of vroeger in Hunky Dory) als gast bij Men in Blues, maar ook met Anke Angel en met Wouter Kiers.
En de tweede is voor Robbie Carree in de categorie beste drummer. Die kennen we natuurlijk van Men in Blues, om de andere zondag in 't Praethuys. Is tegenwoordig ook drummer bij King Mo.
Tweede optreden is van Barrelhouse, wie kent ze niet. Al in geen tijden meer gezien, maar nog altijd perfect. Maken niet voor niets sinds vanavond deel uit van de Dutch Blues Hall of Fame.
De volgende award is voor Roel Spanjers voor beste toetsenist. In de categorie mondharmonica wint Big Pete, maar die is er niet, heeft een optreden in Amerika!
En in de categorie cd van het jaar (2011) valt de John F. Klaver Band in de prijzen.
De derde genomineerde band is Bradley's Circus, de verrassing van de avond. Blues met een flinke dosis rock en roll en soms een snufje jazz. Lekker eigenzinnig en vernieuwend.
Voordat de laatste prijzen worden uitgedeeld is er nog aandacht het programma Blues to the Schools van de Dutch Blues Foundation met als resultaat een 13 jarig talent op gitaar (Guy), die inderdaad de sterren van de hemel speelt met begeleiding van Robbie Carree en Harm van Sleen.
Daarna volgt nog een jam met een aantal genomineerden en het laatste deel van de prijsuitreiking, maar dat maken we niet meer mee, de laatste trein komt er zo aan. Het was een mooie bluesavond.
Voor de volledigheid nog even: beste gitarist is Kees Dusink (Twelve Bar Blues Band) geworden, beste zangeres Tineke Schoemaker (Barrelhouse) en beste band de Veldman Brothers.

LINKS:
De Twee Spieghels
Ralph de Jongh
Veldman Brothers
Harm van Sleen
Robbie Carree
Barrelhouse
Roel Spanjers
Big Pete
John F. Klaverband
Bradley's Circus
Dutch Blues Foundation

Geen opmerkingen: