zaterdag 28 april 2012

Veel culturele afwisseling vandaag in Leiden

PS|theater en Peen en Ui brengen theatrale radioshows: Radio laat je Leiden! Elke laatste zaterdag van de maand tronen zij je mee naar een bijzondere locatie, met al even bijzondere gasten en verhalen. De radioshow kan live worden bijgewoond en wordt volgende week zondag uitgezonden op UnityFM.
Vandaag is de opname in het stadhuis van Leiden en dat is voor een groot deel ook het thema. Zo vertelt Fons Delemarre een aantal interessante feiten over het stadhuis. Blijkt het schilderij in de trouwzaal opeens nep te zijn! In de achtergrond wordt druk getwitterd.
Ook is er ruimte voor muziek, hier met presentator Tijs. Zelf ook nog een bijdrage aan het programma geleverd met een bouwplaat van het oude stadhuis en een kort gesprekje met Jeroen over verleden en toekomst van het stadhuis. Want voor wie het niet weet, in 1929 brandde het hele stadhuis, op de gevel aan de Breestraat na, af.
In het midden het stadhuis van Leiden zoals het er in 1929 voor de brand uitzag, gezien vanaf wat nu het stadhuisplein is. Links daarvan het nieuwe stadhuis van Zaanstad op een veel kleinere schaal. Met dank aan Fons Delemarre voor de foto.
Meneer Hosman weet dat van die brand duidelijk wel, want hij woonde toen als 4-jarig jongetje tegenover het stadhuis. Hij zag die dag zwarte sneeuw, bleek om de verbrande archieven te gaan. Wat niet ter sprake kwam was de wederopbouw van het stadhuis, een geweldig plan van Dudok ging toen niet door. Jammer, want dan had Leiden er nu een toeristische trekpleister a la het raadhuis in Hilversum bij gehad.
Op het eind wordt er nog gerapt door presentatrice Annefleur, het hilarische Fucking Asem over Kaag en Braassem. Volgende week zondag om 17.00 uur is dus de hele uitzending te horen op UnityFM.
Maar er is vandaag nog veel meer te doen in Leiden met muziek op straat en in de Hooglandse Kerk waar de jaarlijkse draaiorgeldag wordt gehouden. Met allerlei bijzondere uitvoeringen onder begeleiding van draaiorgels, zoals hier een stuk uit de opera Nabucco van Verdi.
En wat is er dan mooier om deze zaterdag af te sluiten met een optreden van gitarist Richie Reichgelt in De Twee Spieghels. Met Vera Marijt op piano, Niek de Bruijn op drums, Steve Zwanink op bas, Tom van der Zaal op altsax en Florian Wempe op tenor. Tijdens de eerste set veel bekende standards, maar de twee volgende sets zijn veel spannender met stukken die lang niet iedereen kent. Veel spannende improvisaties dus, genieten!

LINKS:
Radio laat je Leiden
UnityFM
Leidse draaiorgeldag
Richie Reichgelt
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: