dinsdag 10 april 2012

Een droom komt uit bij Bart Wirtz en zijn New Yorkse vrienden

Het is goed druk vanavond in de Leidse Q-Bus voor de Nederlandse premiere van de nieuwe cd iDreamer van Bart Wirtz en zijn New Yorkse quintet. Het wordt een onvergetelijk optreden dat alles bij elkaar twee uur duurt en geen minuut verveelt. Als ze terugkomen voor een toegift roept iemand terecht of het soms een dubbel cd is, maar nee het is er gewoon een, maar er wordt met enorm veel plezier geimproviseerd dat het een aard heeft.
Ster van de avond is natuurlijk de, van oorsprong Leidse, saxofonist Bart Wirtz die we natuurlijk kennen van Monsieur Dubois, het Artvark Saxofoon Quartet, The Very Next, zijn eigen quartet en nog veel meer. Een van de beste saxofonisten van Nederland die vanavond beter speelt dan ooit. Allemaal eigen composities en met een superband erbij.
Op de cd speelt Nicholas Payton trompet, maar voor deze tour is Jeremy Pelt aangetrokken. Zeker geen verkeerde keuze want hij trekt alle registers open en als je dan bedenkt dat ze pas een paar keer hebben samengespeelt en het toch klinkt als een klok dan kan je daar alleen maar in bewondering naar luisteren.
En ook de rest van de band mag er zijn: Kendrick Scott op drums, Richie Goods op bas en Xavier Davis op de Fender Rhodes. Geen hele bekende namen misschien, maar als je hun c.v.'s bekijkt sta je versteld. En ze spelen vanavond ook geweldig, de muziek lijkt nog het meeste op een mengeling van fusion à la Miles Davis in combinatie met de Soft Machine en dan vertaald naar hedendaagse jazz.
Het publiek zit twee uur lang ademloos te luisteren en met twee staande ovaties geeft het zo de band de eer die hun toekomt. Voor wie er niet bij was vanavond: woensdag spelen ze in de Paradox, donderdag in Lantaarn/Venster en vrijdag in het BIM-huis. Absolute aanrader!

LINKS:
Bart Wirtz
Jeremy Pelt
Kendrick Scott
Richie Goods
Xavier Davis
Q-Bus

Geen opmerkingen: