zaterdag 10 september 2011

Van hot naar her, maar overal muziek vandaag

Het is weer zover, het Jazzfestival in Zoetermeer is begonnen. Vandaag speelt het zich af in het stadshart waar het festival opent met Dasha, een in Nederland wonende Oekraïense zangeres. Met Peter Beets op drums(!), Boris Oostendorp op bas en Miguel Rodríguez op toetsen. Dasha stond eerder dit jaar ook al in Zoetermeer in De Sniep met haar mooie stem en mooie standards, wij genieten in de zon vanaf het terras.
Het grote podium staat op het Stadhuisplein, helemaal aan het uiteinde van het stadshart, dus in de rest ervan is ruimte voor diverse looporkesten. Zoals de West Coast Jazzband, die graag even voor ons poseren.
Dat willen de Old Limetree Jazzperados ook wel. Want ja, we komen ze net in hun pauze tegen.
Kleinste en fijnste looporkest is het trio To Bop Tuba, die nu eens geen traditionele dixieland spelen. Duidelijk onze favoriet!
Want het ziet er niet alleen traditioneel uit bij Bill Sousa's Happy Dixie Band, het klinkt ook zo. Het maakt het shoppen in het Zoetermeerse stadshart wel een stuk leuker.
In de passage treffen we tenslotte de Sail Jazzband aan, maar het ombouwen van het podium op het Stadhuisplein zal inmiddels wel voltooid zijn dus we gaan weer verder.
Want daar staat de Jump & Jive formatie Jazz Connection alweer klaar met een repertoire dat grotendeels gebaseerd is op het werk van Louis Prima en Louis Jordan. Ze bestaan al meer dan twintig jaar en dat is te horen ook, prima muzikanten en prima op elkaar ingespeeld. Wij komen het terras niet meer af de volgende anderhalf uur.
De eerste dag van Zoetermeer Jazz sluit af met een optreden van het Dutch Swing College Band, we zagen ze als eens eerder op het North Sea Jazz festival bij hun 60 jarig jubileum, en sindsdien is er niet veel veranderd. Prima muzikanten met een goed in het gehoor liggend (dixieland) repertoire.
Zoetermeer Jazz gaat de komende zaterdagen nog verder met op 17 september optredens in de Dorpsstraat, 24 september een jazzconcours in het CKC en op 1 oktober de Swinging Jazz Night in De Sniep.
Op het avondprogramma staat een feestje bij vrienden in de Kaasmarktschool in Leiden met ook hier live muziek. Van New Orleans zakken we af naar het zuiden met een mix van Cajun, Caribische en Zuid-Amerikaanse muziek.
De Q-Bus is vlakbij en hier is het sluitstuk van het Klein Grenzenloos Festival met een optreden van Jungle by Night. Pas nog gezien in Delft, maar toen zo onder de indruk dat we ze nog wel een keer willen zien. We steken als het ware de Atlantische Oceaan over en gaan naar Afrika en met name Ethiopie.
En daar krijgen we geen spijt van, ook in de Q-Bus is het een feest. De jongens gaan er helemaal voor en nu voor een volle 90 minuten. Twee jaar geleden was het Kyteman met zijn hip hop orkest dat alle pop- en jazzfestivals domineerde, dit jaar is dat Jungle by Night!
Want ze spelen de volle zaal helemaal plat en het publiek geniet met volle teugen. En als de band zegt dat iedereen naar links of rechts moeten stappen doen ze dat ook, en als iedereen moet gaan zitten ook. En ook deze tweede keer weten ze ons weer helemaal te overtuigen!
En dan weer terug naar het andere feest waar de band inmiddels versterking heeft gekregen van een saxofonist. Het swingt nog steeds en er wordt flink gedanst, totdat het tijd wordt om naar huis te gaan, gewoon in Nederland.

LINKS:
Peter Beets
West Coast Jazzband
Old Limetree Jazzperados
To Bop Tuba
Bill Sousa's Happy Dixie Band
Sail Jazz Band
Jazz Connection
Dutch Swing College Band
Zoetermeer Jazz
Jungle by Night
Grenzenloos Festival
Q-Bus

Geen opmerkingen: