zaterdag 24 september 2011

Terechte winnaar Zoetermeer Jazz Award 2011

De derde zaterdag van het Zoetermeer Jazz festival en het is prachtig weer, maar helaas het is vandaag binnen. In het CKC wordt het jaarlijkse Zoetermeer Jazz Concours gehouden, met dit jaar zeven verschillende groepen. De volgorde is via loting bepaald en zo mag het Poolse/Duitse/Oostenrijkse Wojtek Justyna Tree...Oh!? aftrappen. Fijne funky fusion jazz met het eigen nummer Zawinul en het bekende Mood Indigo in eigen arrangement.
Alle groepen spelen twee nummers, één uptempo en één ballad en één daarvan moet een nummer van Duke Ellington zijn. Ook de tweede groep, de Daniël Clason Band doet dat met Take the A-Train en Blue in Green. Vorige week speelden ook al op Zoetermeer Jazz, maar klonk het toch heel anders. Niet in de laatste plaats omdat het toetsenbord varvangen is door een vleugel.
Als derde het Thomas Maasz Trio die gelijk indruk maken met Lush Life en het klopt hier allemaal, geweldige pianist, maar ook drummer en bassist zijn uitstekend op dreef, en waar andere groepen nog wel eens last hebben van zenuwen tijdens zo'n concours, hebben deze drie daar juist helemaal geen last van, het spelplezier vonkt er van af! Aanrader!
Het Alban Claret trio is zo'n groep die daar wel last van heeft, want hoewel ze al bijna twee jaar bij elkaar zijn gaat het bij concoursen altijd mis en zijn 'normale' optredens veel beter. Dat was zo tijdens bij de Leidse Jazzaward en vandaag weer, maar bij andere optredens in De Twee Spieghels waren ze stukken beter. Nu rammelt het.
Ja, en hier is het dan allemaal om te doen, de aanmoedigings, derde, tweede en eerste prijs.
Bij de vijfde band valt het ineens op dat we nog geen één saxofoon gehoord hebben, maar daar weet Jimmy T and the Sizzling Hot Jazz Captains wel raad op. Het kwartet speelt uitdagend en swingend achtereenvolgens Isfahan en een eigen nummer, maakt misschien geen kans op de hoofdprijs, maar wat ons betreft wel een van de andere prijzen.
En dan is het tijd voor de zangeressen, eerst het Esther van Hees Kwartet met Sophisticated Lady en een van onze favotieten: Twisted van Annie Ross. Een heel creatief viertal dat ook wel eens hoge ogen kan gaan gooien.
Tenslotte is er de groep Something Else, een sextet, de pianist past net niet op de foto, dat begint met In a Sentimental Mood en afsluit met Worksong. Het jongste bandje van deze middag dat vol verrassingen zit en zou kunnen doorgroeien naar iets heel leuks. Maar nu is het nog iets te vroeg. En de groepsnaam is niet echt geweldig, Google er maar eens op.
De jury heeft lang nodig om de einduitslag te bepalen, maar uiteindelijk wordt het dit.
1: Thomas Maasz Trio
2: Wojtek Justyna Tree... Oh!?
3: Esther van Hees Kwartet
Aanmoedigingsprijs: Daniël Clason Band.
Een uitslag waar wij heel goed kunnen leven. En volgende week meer Thomas Maasz dus op de finale van het Zoetermeer Jazz festival in De Sniep.
Het concours is strak georganiseerd en veel vroeger dan verwacht staan we alweer buiten. Dan nog maar even langs de De Twee Spieghels waar een trio rond drummer Atillas Garfyas speelt. Bekend gezicht want nog geen twee uur geleden drumde hij bij het Alban Claret Trio in Zoetermeer! De wereld van de jazz is klein.
En als de avond valt naar huis voor de druivenplukdag met live muziek van Peter en Julia ('t Valies) met ondersteuning van Lucia (Ladyface). Een genoeglijke avond en eindelijk weer eens lekker in de tuin zitten, het is herst, maar de zomer begint nu pas. Zou wel tijd worden.

LINKS:
Wojtek Justyna
Daniel Clason Band
Alban Claret
Jimmy T and the Sizzling Hot Jazz Captains
Zoetermeer Jazz
De Twee Spieghels
't Valies

1 opmerking:

Robert van der Padt zei

Leuk om weer te zien dat waar je ook mee doet aan een jazz award, dat je hier jezelf kan terugvinden met korte duidelijke recensies! Ook grappig om te lezen dat juist weer de band waarin ik speel er wordt gezegd dat wij 'nog eens hoge ogen kunnen gaan gooien'. (Robert van der Padt met UTILE project, en het Esther Van Hees Quartet). Wel jammer dat er dan net slordig is omgegaan met de uitslag van deze award; alledrie de namen van de bands zijn gewoon niet goed geschreven. Let daar nou op, want zo vinden ze ons niet terug!
Groetjes, Robert van der Padt