maandag 12 september 2011

Open Monumentendag met veel muziek in Leiden

Het is weer eens Open Monumentendag dit weekend, gisteren geen tijd voor gehad, vandaag dus maar inhalen. Na een stevige wandeling door de stad even bijkomen op het terras bij Vooraf en Toe. En, verrassing, daar komt een boot met een coverband langsvaren. Er is ook altijd wat te doen in Leiden.
Als onderdeel van de Open Monumentendag is er in een aantal opengestelde gebouwen ook muziek te horen, zoals in de hal van het stadhuis waar Phoenix Jazz onder leiding van Niels Menken standards ten gehore brengt. Het swingt gezellig en steeds meer mensen vergeten het stadhuis verder te bekijken.
Dan door naar De Twee Spieghels waar Iman Spaargaren en Paul Dijkman al zijn begonnen. Stonden hier al eens eerder en het is een vergelijkbaar concert behalve dat er vandaag minder gebruik wordt gemaakt van de batterij voetpedalen. Ze dagen elkaar voortdurend uit, de een zet een nummer in, de ander volgt en de improvisaties gaan alle kanten op en soms zijn ze ook even de weg kwijt. Om hem dan weer snel terug te vinden. Wel veel spelplezier! Mooie versies van bijvoorbeeld Solar en Mercy, Mercy, Mercy.
Bij de derde set hebben ze nog een verrassing in petto: Andreas Metzler op de contrabas. Hij maakt samen met Iman deel uit van de Thelonious4, die vorig jaar nog bij Hot House in De Burcht speelden. Maar dat geeft een totaal andere wending aan het optreden, waren de eerste twee sets behoorlijk informeel, bij deze set zorgt de bas voor een strak kader. Bewijst weer eens de waarde van een ritme instrument. Nu is het compleet.

LINKS:
Open Monumentendag
Vooraf en Toe
Dijkman en Spaargaren
Andreas Metzler
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: