zaterdag 3 september 2011

Zomerse dag met heel veel muziek in Leiden

Nog nauwelijks bijgekomen van het feest gisteren trekken we na een prima brunch op het drijvende terras van Dok2 richting Garenmarkt voor Het Pleinfestival. Daar staat Van Beukenstein inmiddels al te spelen met een repertoire van klassieke rock. Heel veel Deep Purple nummers, maar ook The Who, Uriah Heep en Steppenwolf passeren de revue. Het is eigenlijk een soort pop-quiz voor 50-plussers, van wie was dat ook al weer?
Ook O'Nine speelt covers met naast klassieke rock ook nummers van de Kinks, Nirvana en Michael Jackson. Zagen ze eerder dit jaar al tijdens Hutspop op de Beestenmarkt en ze zetten weer een gezellig optreden neer.
In de pauze even naar De Twee Spieghels waar Vera op het programma staat. Vanwege het mooie weer wil het publiek niet naar binnen komen, dus besluiten de muzikanten maar naar buiten te gaan. Een goede zet, want het terras zit al vol, en even later staat de straat dat ook.
Het geeft je gelijk een vakantie gevoel en je zou bijna vergaten hoe geweldig de muziek is. Zangeres en gitariste Vera en bassist en mondharmonica speler Peter maken er een betoverend optreden van met allemaal eigen nummers. Een onvergetelijke middag voor jong en oud(er)!
Hopelijk komen ze nog snel eens terug.
Na afloop van het optreden van Vera weer terug naar de Garenmarkt waar inmiddels de finale van Hutspop halverwege is, de eerste finalist is al geweest, de tweede pakt flink uit met een stel doedelzakspelers. De band heeft inmiddels een naam, Glashard, en de samenstelling is ook wat anders dan tijdens de voorronde op Hemelvaartsdag. Zijn ze alleen maar beter van geworden.
Ook de laatste finalist, Out of the Box, heeft uitbreiding ondergaan, en is sinda drie maanden geleden een stuk beter geworden. Muzikaal zit de groep een beetje op twee sporen: vrolijke popliedjes en stevige rock, beetje vreemde combinatie.
Maar het publiek is enthousiast en uiteindelijk wint Out of the Box het op het nippertje van Glashard bij het publiek, maar de jury bepaald uiteindelijk de winnaar en dat is dan toch Glashard. Dat wordt een demo opnemen en een presentatie daarvan tijdens het Glazen Huis in december.
Dan is het tijd voor Roselle & Friends, een stuk of twintig, om het plein op zijn kop te zetten. funky soul met alles erop en eraan. Als afsluiter komt straks ook nog Jewelste, maar er is nog meer te doen vanavond in Leiden, dus op naar Brothers of Beer.
Want daar wordt vanavond de InDie Nacht gehouden, een klein festival met vier jonge indie rockbands. Er wordt geopend met The Light Parade uit Den Haag, die met z'n vijfen een stevige set neerzetten.
Daarna volgt Atlantic Attraction, die eerder dit jaar nog te gast waren bij een Broedplaatssessie in de Q-Bus. Lijken meer geïnspireerd dan toen in een inmiddels goedgevulde Brothers of Beer. Maar dan begint de lange nacht van gisteren zijn tol te eisen, dus huiswaarts. Daardoor wel Dakote en The Apollo Project gemist, dat moet dan maar een andere keer. Het is een mooie (zomerse) dag geweest met een enorme keur aan muziek in Leiden.

LINKS:
Van Beukenstein
O'Nine
Vera
Roselle
The Light Parade
Atlantic Attraction
Het Pleinfestival
De Twee Spieghels
Brothers of Beer

Geen opmerkingen: