zondag 21 augustus 2011

Geweldig dagje Delft Jazz Fest

Na twee dagen Haarlem Jazzstad is het tijd eens naar Delft te gaan. Want ook hier is een jazzfestival aan de gang met vandaag een prachtig affiche. Op 7 podia en in/bij 8 kroegen is er de hele dag muziek te zien. Zoals op de Markt waar de Groover Big Band, onderdeel van de Delftse Studenten Jazzvereniging. Spelen bekende standards en zeker niet onverdienstelijk.
Op het Junior Jazz Festival in De VAK staat nog een big band, het Festival Youth Jazz Orchestra, gemiddelde leeftijd 17 jaar, prima te spelen. Tijdens North Sea Around Town eerder dit jaar deden ze een optreden samen met zangeres Ntjam Rosie en omdat die hier vanavond ook speelt zingt ze vandaag een paar nummers mee.
Maar de meeste tijd brengen we door bij het Jazzity Stage aan de Hooikade, merkwaardige locatie, ver van alle andere podia, maar wel de beste muziek. Het begint nog rustig met Rudebeats, een solo beatboxer met loopstation met een combinatie van rap en dubstep. Leuk intiem optreden.
Jammer van de rottige locatie, want ook bij het optreden van Kern Koppen is er veel te weinig publiek, dat was wel anders eerder dit jaar op de Jazzdag in Rotterdam en op Vlietpop in Leidschendam. Ze verdienen echt beter.
Maar het optreden is weer uitstekend en omdat het niet zo druk is kan je als fan op de foto met Kern Koppen. Gezien #2 was erbij!
Morgen staan ze op het Magneet Festival in Amsterdam en vrijdag samen met het New Cool Collective op het Museumplein bij de opening van de Amsterdamse Uitmarkt.
Ondertussen speelt op de Beestenmarkt het Tom Beek Trio. Door de vele terrassen is het hier altijd gezellig druk en Tom Beek op saxofoon, Stefan Lievestro op bas en voor deze gelegenheid Joost Patocka op drums maken er een prima optreden van. Niet het hele optreden gezien, want natuurlijk valt het samen met het optreden van Kern Koppen. Van allebei de helft dus, hoewel Gezien #1 en #2 bij het Jazzity Stage zijn gebleven.
Daar is het inmiddels flink druk geworden als Jungle by Night een uur lang een spetterende show neerzet. Gisteren nog op Lowlands, vandaag hier. Uitestekende cross-over met lekkere afro-beats, de band geniet volop, het publiek ook.
Dan is het lang wachten voordat eindelijk Typhoon met band begint en als dan ook het geluid nog niet deugt, Typhoon zelf is nauwelijks te horen, is het tijd hier te vertrekken, jammer, maar er is meer.
Want op de Markt is inmiddels Sven Hammond Soul begonnen en dat is altijd een feest. Tel kwijt geraakt hoe vaak we ze al gezien hebben de afgelopen jaren, eerste keer was al in 2008 op IJazz. Toen was het nog een kwartet, ondertussen zijn ze met z'n achten. Gegroeid op alle fronten. Met als hoogtepunten natuurlijk nummers als Hoopla! en Spinning Out. Geweldig!
Met Sven Figee op z'n Hammond, Tim Eijmaal op gitaar, Joost Kroon op drums, Glenn Gaddum op bas, Rik Mol op trompet, Arjan Muusz op baritonsax, Tom Beek op tenorsax (zijn derde optreden op dit festival) en zangeres Patt Riley. Sfeervol onder de toren van de Nieuwe Kerk, een regelrecht feest in Delft.
En hoewel het festival nu eigenlijk is afgelopen begint Blood, Sweat & Kiers toch nog aan een laatste set bij Café De Wijnhaven, prima uitsmijter voor een uitstekende festivaldag in Delft. Voordeel van Delft is ook dat ze er nachttreinen hebben, je kunt blijven zolang je wilt en toch nog gewoon thuiskomen. Delft: tot volgend jaar!

LINKS:
Groover Bigband
Festival Youth Jazz Orchestra
Rudebeats
Kern Koppen
Tom Beek
Stefan Lievestro
Joost Patocka
Jungle by Night
Typhoon
Sven Hammond Soul
Blood, Sweat & Kiers
Jazz Festival Delft

Geen opmerkingen: