zaterdag 20 augustus 2011

Haarlem Jazzstad kent veel hoogtepunten

Na het geweldige optreden van Tin Men & The Telephone gisteren in Haarlem Jazzstad, vandaag terug een voor een langer verblijf. Dat begint gelijk goed met Brass Jaw een geweldig kwartet bestaande uit drie saxen en een trompet, en linksonder nog net te zien: een koebel. Ze komen uit Schotland en spelen meest eigen nummers, maar ook werk van Gershwin, Zawinul, Silver en de Beatles. Is genieten!
Rond de Sint Bavo staan drie podia, dus als op het eerste iets is afgelopen kan je direct door naar het tweede. Zoals hier waar Spoor5 een stukje meer traditionele jazz laat horen. Combinatie van eigen nummers en standards, later komt er ook nog een zangeres bij.
Ook veel jong publiek bij Haarlem Jazzstad dat zich uitstekend vermaakt, het is ook een breed jazzfestival met voor elk wat wils. Jazz, pop, wereldmuziek, alles is voorhanden.
En ook het Nationaal Jeugd Jazz Orkest met gastsolisten Reinier Baars en Maarten Hogenhuis onder leiding van Benjamin Herman pakken breed uit. "We spelen veel nummers die we gejat hebben van jonge Nederlandse bandjes" laat Herman weten. Dat zijn dan Mdungu, Jungle by Night (morgen in Delft!), Bruut, Sinas en The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble van o.a. Reinier Baars. Machtig mooi, 75 minuten zijn om voordat je het weet, en morgen staan ze gewoon te schitteren op Lowlands.
En de ouwe trouwe Sint Bavo overziet dit alles met af en toe een stukje carrillon er door heen.
Het is ondertussen best druk bij het NJJO, eindelijk eens lekker weer en het concert wordt opgenomen voor een nieuwe cd, evenals morgen. Benieuwd wat er op komt te staan. Haarlem of Lowlands? Waarschijnlijk allebei.
De nieuwe band van saxofonist Ruud de Vries heet Ungawa en speelt een mix van AfroFunkyLatinJazz. Paar jaar geleden stond hij hier nog op hetzelfde podium met de Beter R. de Vriesband. Heerlijk swingen met onder andere Frans Heemskerk op toetsen en Daniel van Dalen op drums.
Op het grote podium is inmiddels Ruben Hein van start gegaan voor een gedegen en geïnspireerd optreden. Gladjes? Misschien. Maar de Grote Markt gaat helemaal uit zijn dak!
Op de Grote Markt is het intussen flink uitgelopen, waardoor het grootste deel van het optreden van Roos Jonker gemist. Alleen een (groot) deel van het laatste nummer gehoord. Jammer, klonk goed, iets voor een herkansing.
Wel op tijd is het optreden van Kristl op het nieuwe podium bij de Jopenkerk. Haar hoorden we twee weken geleden nog op Schollenpop, nu dus ook echt gezien. Prima optreden, hoewel het weinig met jazz heeft te maken, maar het terrein is veel te klein voor deze populaire zangeres. Dringen!
De belangrijkste reden om vandaag te kiezen voor Haarlem en niet voor Delft is het optreden van State of Monk en dat blijkt een terechte keus. Weergaloze NU-jazz, swingend van het begin tot het eind en er wordt zelfs gedanst! Bassist Robin Koerts en trompettist Arthur Flink kennen we natuurlijk al van hun optredens in De Twee Spieghels in Leiden, maar dit overtreft alles.
Als uitsmijter staat inmiddels Chef'Special op de Grote Markt. Met als speciale gasten Benjamin Herman en een aantal leden van Kyteman's Hip Hop Orkest. Het is een combinatie van hip hop en raggae en vreselijk aanstekelijk. Maar helaas moet de laatste trein gehaald worden, dus het eind niet meer meegemaakt. Morgen staan ze op Lowlands, na de zomer maandelijks bij DWDD.
Het is weer genieten geweest in Haarlem Jazzstad.

LINKS:
Brass Jaw
NJJO
Ungawa
Ruben Hein
Roos Jonker
State of Monk
ChefSpecial
Haarlem Jazzstad

Geen opmerkingen: