vrijdag 19 augustus 2011

Veel variatie in Haarlem en Leiden

Vanavond begint Haarlem Jazzstad met als opener op de Grote Markt Tin Men & The Telephone. Eerder al gezien in Leiden en Rotterdam, nu voor het eerst op een groot podium. En dan verwacht je eigenlijk een voorspelbaar optreden, met hun meest bekende en succesvolle nummers, maar nee, van hun cd Moetjenou spelen ze er maar drie, verder alleen maar nieuw werk. Maar het is intens genieten!
Ze openen gelijk met Danse de la fureur pour les 7 trompettes van Messiaen, jazz en klassiek, niet de makkelijkste binnenkomer, dan nog meer klassiek in Lekker Live en dan eindelijk een oude bekende: De Bal. Verder veel nieuwe nummers over koeien, vliegen en kippen, maar ook Tin FM met de TomTom. Het lijkt erop of Tin Men & The Telephone een enorme ontwikkeling doormaakt, hou ze in de gaten! Dit weekend nog op De Parade en Uitmarkt in Amsterdam.
Daarna is het in Haarlem de Carte Blanche avond van Peter Beets, altijd interessant net als voorgaande jaren met Michael Borstlap, Benjamin Herman en Eric Vloeimans, maar in Leiden staat Listener op het programma en die komen niet zo vaak naar Nederland.
Dus terug naar Leiden in de SUB071 waar Spoelstra voor een intrigerend en mooi aansluitend op Tin Men optreden geeft. Prima improvisatiemuziek met gitaar, keyboards en heel veel elektronica.
En dan is het hoogtepunt van deze avond in SUB071 het duo Listener, een Amerikaans stel dat praatmuziek maakt. Praatmuziek? Dat is een combinatie van gedichten en muziek, en Listener is er heel goed in. Er is zoveel publiek dat het niet in de normale ruimte past en dus wordt het een optreden boven, maar daardoor wel akoestisch, maakt niets uit, zijn ze aan gewend! Vrijdag en zaterdag zijn ze nog te zien in Apeldoorn op het Xnoizz Flevofestival.

LINKS:
Tin Men & the Telephone
Haarlem Jazzstad
Spoelstra
Listener
SUB071

Geen opmerkingen: