vrijdag 26 augustus 2011

Mooie opening Rapenburgconcerten

De weergoden zijn het Rapenburgconcert niet altijd goedgezind, de voorspellingen zijn ook niet echt geweldig vandaag en vlak voordat het begint valt er nog een flinke bui. Maar zodra de muziek begint is het droog en blijft het dat ook. Terecht, want deze line-up van topsterren uit de jazz verdient niet minder.
Het begint met pianist Bert van den Brink en mondharmonicaspeelster Hermine Deurloo die een ode brengen aan Toots Thielemans die hier in 2000 op dit zelfde podium stond.
Dan is het de beurt aan Eric Vloeimans, de beste trompettist van Nederland, maandag nog winnaar van de Gouden Notekraker, om samen met Bert een nummer vrije improvisatie te doen, een klassieker en het Gatecrash nummer Maceo. Dat laatste klinkt heel anders dan met zijn band, maar is minstens net zo mooi.
Sebastian van Bavel is een leerling van Bert en dat is wel te horen ook. Met zijn trio bestaande uit bassist Maciej Domaradzki en drummer Remi Troost vormen zij de basis van de rest van het concert, waar al snel Hermine weer meespeelt in nummers als Samba Triste en Time for Spring.
En dan, tegen het einde van dit boeiende optreden, komen alle zes de muzikanten samen voor de grote finale met nog twee nummers uit Turks Fruit, de twee pianisten wisselen elkaar daarbij af of spelen quatre-main. Al met al een bijzonder (en éénmalig, dus uniek) optreden van deze top musici!
Na een bijzonder korte pauze gaat het concert verder met de jonge groep Ape not Mice, een leuke band die een mengeling van pop en jazz speelt met veel humor, vooral ook in de teksten. Gaan we nog veel van horen. Was misschien alleen beter geweest als ze vóór Vloeimans, Van den Brink en Deurloo hadden gespeeld, was logischer geweest.
Na afloop van het eerste Rapenburgconcert (morgen gaat het verder) nog even langs De Twee Spieghels, waar zoals iedere vrijdagavond weer live muziek is te horen. Vanavond het Starlight Jazz Trio, dat prima klassieke jazz ten gehore brengt, een mooie afsluiting van een bijzondere avond.

LINKS:
Bert van den Brink
Hermine Deurloo
Eric Vloeimans
Sebastiaan van Bavel
Maciej Domaradzki
Ape not Mice
Rapenburgconcert
Starlight Jazz Trio
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: