vrijdag 11 oktober 2013

Een gedenkwaardige afscheidsfeest

Een jaar geleden kwam de cd/lp No Man's Land van Qeaux Qeaux Joans uit en heeft ze een jaar lang getoerd met haar band. Maar aan alles komt een eind helaas, vanavond is het (voorlopig?) laatste bandoptreden in deze bezetting met bassist Andert Tijsma, gitarist Isa Azier, gitarist/zanger Richard van Bergen, drummer Jody van Ooijen en toetsenist Timothy Banchet en wordt het een gedenkwaardig feest bij Podium Victorie in Alkmaar.
De set opent met het gevoelige Brother en de toon is meteen gezet en het aanvankelijk nog wat rumoerige publiek is binnen de kortste keren muisstil. Het wordt een prachtig intiem concert en zit weer vol met verrassingen. En compleet anders dan de vorige optredens van Qeaux Qeaux Joans met band (waar MuziekGezien bij was) in Haarlem, Leiden en Alkmaar.
Na een half uurtje vraagt ze iedereen op de grond te gaan zitten, neemt zelf op de rand van het podium plaats en wordt er een prachtige, intieme, huiskamersfeer neergezet.
Vanaf het podium wordt er vervolgens whiskey besteld voor band en crew en wordt er getoast op dit afscheid. En dan blijkt ook nog Ian Siegal in de zaal te zijn en die wordt natuurlijk uitgenodigd een nummer mee te zingen. Het slotnummer is No Man's Land, de titelsong en het wordt één lange, overdonderende jamsessie. Met de symbolische tekst "Set Them Free". Prachtig!
En dan is het ineens afgelopen, er is zelfs geen ruimte meer voor een toegift, want er is vanavond een double bill. En dat is misschien het enige smetje op de avond, je voelt en ziet dat het nog best een uurtje door had kunnen gaan, iedereen heeft er zin in. Maar zo lopen die dingen nu eenmaal en dan kun niets anders zeggen dan: Dankjewel Coco en je hele band voor alle prachtige, intieme, hartverscheurende muziek het afgelopen jaar!!!
Aan Tessa Rose Jackson de ondankbare taak het tweede deel van de avond te mogen invullen. Prima band overigens, dat bewezen ze eerder dit jaar nog op Waterpop en vandaag ook weer, maar na de emotionele diepgang van van Qeaux Qeaux Joans klinkt het bijna wat vlakjes. Het is misschien wel persoonlijk, maar zo direct na Qeaux Qeaux Joans kan er écht even niets meer bij, tot een volgende keer dus graag.

LINKS:
Qeaux Qeaux Joans
Tessa Rose Jackson
Podium Victorie

Geen opmerkingen: