zaterdag 26 oktober 2013

Voorronde Grote Prijs van de Bollenstreek in Leiden

De zaterdagmiddag begint met een optreden van het Mateusz Pulawski quartet in De Twee Spieghels. Internationale studenten van het conservatorium in Amsterdam, die samen een band hebben. Ze spelen een mix van swingende standards en een aantal prima eigen nummers, die meer een soort jazzy soundscapes zijn. Echt genieten bij dit jonge kwartet dat met veel plezier staat te spelen en langer dan gepland doorgaat. Helemaal niet erg!
Alleen wordt het dan wel opschieten voor de derde voorronde van de Grote Prijs van de Bollenstreek in de Q-Bus. Vijf bands nemen het hierin tegen elkaar op (appels en peren dus, maar dit terzijde) en de band Van Leer bijt de spits af met stevige Nederlandstalige rock en een enkele ballad. Doet een beetje aan Bløf denken, iemand in het publiek noemde The Scene en de naam roept associaties op met Van Dik Hout. Klopt allemaal. Goed ingespeeld en binnenkort verschijnt hun eerste cd.
Iedere band krijgt zo'n 20 minuten speeltijd, dus ook Red Cherry. Met muziek gestoelt op zeventiger jaren rock in een hedendaags jasje. Op 3 october stonden ze nog in De WW en het klinkt allemaal prima, maar echt iets nieuws is het niet.
Dan volgt het aanstekelijke Falling Leo, een band die al langer bestaat, geweldig op elkaar ingespeeld is en er vooral heel veel plezier in heeft. En dat is altijd fijn om te zien. Toetsen en trombone zijn een prima aanvulling vergeleken met de eerdere bands en de zangeres is écht goed. Soort Gruppo Sportivo meets Madness. Kanshebber!
Het optreden van Ludo Timp is aanmerkelijk korter dan de andere, want behalve twee eigen nummers had hij ook twee covers willen zingen, maar dat is hier ten strengste verboden, de coverbands staan vanavond tenslotte op Propop in de Stadsgehoorzaal. Twee nummers is natuurlijk al een handicap, en geen band maar een bandje helpt ook niet mee. Goede singer-songwriter, maar moet het op het podium nog gaan invullen.
Laatste band is Lukewarm Ocean dat ondanks een knieblessure van de drummer tóch speelt. Beetje grunge geörienteerde rock dat weliswaar een beetje rammelt hier en daar (hoort er ook wel weer een beetje bij), maar wel vol energie en enthousiasme zit. Kanshebber!
Iedere voorronde kent twee winnaars, die van de publieksprijs die doorgaat naar de halve finales en die van de juryprijs die zich rechtstreeks plaats voor de finale. De publieksprijs gaat uiteindelijk naar Lukewarm Ocean, de juryprijs naar Van Leer. Welverdiend hoor, maar had hier toch liever Falling Leo gezien, maar ja, MuziekGezien is niet de jury.
Volgende voorrondes zijn in Lisse en Katwijk, halve finale in Hillegom en finale in Voorhout. Kijk op de website van de Grote Prijs van de Bollenstreek voor lokaties en line-up, deze voorronde was namelijk van een hoog niveau met een aantal bands waar we vast meer van gaan horen.

LINKS:
Mateusz Pulawski
De Twee Spieghels
Red Cherry
Falling Leo
Ludo Timp
Lukewarm Ocean
Q-Bus
Grote Prijs van de Bollenstreek

Geen opmerkingen: