zondag 13 oktober 2013

Kortste instore en meeste harpen vandaag in Leiden

Het regent pijpenstelen vandaag en dat zorgt voor een ingekort programma. Niet naar Zosja! in De Leidse Hout, niet naar Rick de Leeuw in Velvet, geen Sax Battle bij Jazz on Sunday en ook geen Akki Haak in De Twee Spieghels. Maar wel naar de tweede instore vandaag in Velvet van Mathias Eick. Die speelt vanavond in de Aalmarktzaal, maar met de kortste instore EVER kan hij niet echt overtuigen. Hij speelt prachtig op zijn trompet, klinkt een beetje als Eric Vloeimans tien jaar geleden (wat op zich een compliment is), maar slechts één nummer rechtvaardigt dit bezoek door de regen niet.
Dus snel naar Scheltema voor het afsluitende concert van het Jazz Harp Festival & Academy. Begint met een optreden van de Harpbreakers, ruim tien harpisten van BplusC die onder leiding van Deborah Henson-Conant twee nummers hebben ingestudeerd. Een harpenconcert dat gewoon begint met aftellen: één, twee, drie, vier! En dan de inzet, heel bijzonder.
En dat is nog maar het begin want de Schotse Maeve Gilchrist  laat een mooie combinatie horen van jazz en Schots/Ierse folk. Na het eerste nummer breekt de A-bas snaar en dat zorgt voor enig oponthoud, een nieuwe snaar moet vanaf een andere harp komen en de hele harp moet herstemd. In de tussentijd neemt Deborah Henson-Conant de honneurs waar en vertelt van alles over de harp. Heel leerzaam!
Dan kan Maeve weer verder, zingt er ook nog bij en krijgt op het einde gezelschap van drummer Gigi Biolcati en bassist Maksim Perepelica. Die laatste zagen we al eens een paar keer eerder in De Twee Spieghels met David Sancho. Mooi optreden in het overvolle Scheltema.
Na de pauze gaat de Bulgaarse Rossitza Milevska verder, eerst solo en instrumentaal met Libertango, dan blijkt ook zij ook een zangeres te zijn en komen drummer Gigi Biolcati en bassist Maksim Perepelica er weer bij. Als de drums bij een eigen nummer van Rossitza dan worden ingeruild voor de cahon ontstaat er heel veel ruimte voor eindeloze improvisatie en prachtige solo's. Heerlijk!
En dan is het eigenlijk afgelopen, maar ze weten van geen ophouden. De drie harpisten Deborah, Maeve en Rossitza én de leden van de Jazz Harp Academy Faculty (drummer Gigi Biolcati, bassist Maksim Perepelica, toetsenist Johan Clement en saxofonist Kurt Schwab) gooien er nog een fantastiache uitsmijter tegenaan. Een spontaan en subliem einde van dit driedaagse Jazz Harp Festival in Leiden. Het is nog even wachten, maar in 2016 komt het hier weer terug.

LINKS:
Mathias Eick
Velvet
Deborah Henson-Conant
Harpbreakers
Maeve Gilchrist
Rossitza Milevska
Jazz Harp Festival

Geen opmerkingen: