woensdag 30 oktober 2013

Club 100 is een blijvertje

De eerste Club 100 avond in Zaal 100 was een doorslaand succes, benieuwd wat de tweede gaat brengen op déze laatste woensdag van de maand in Amsterdam. Curator van de avond is denktank lid en bassist Lucas Dols (Tin Men & the Telephone) en de avond begint hij samen met singer-songwriter Lotte van Dijck. Hele mooie breekbare liedjes, eigenlijk poezie op muziek! Prachtig onverwacht op deze plaats, maar dat is het juist wat Club 100 zo boeiend maakt.
Tijdens Lotte's laatste nummer speelt Stef van Es (ooit met zijn eigen project en met Yuri Honing's Club van Rome gezien op Pure Jazz in Den Haag) op gitaar en effecten en daarna gaan Lucas en Stef door met iets compleet anders. Geweldige jazzimprovisatie en op een gegeven moment springen eerst drummer Yonga Sun en iets later trombonist Bastiaan Woltjer ook nog bij. De avond kan al niet meer stuk en is nog niet eens op de helft!
Want er is een nieuw onderdeel aan het programma toegevoegd, de InBetweenies, waarbij vanavond Vera Vingerhoeds curator Lucas Dols en organisator Corrie van Binsbergen ondervraagt over Club 100 en deze avond. Daarna speelt Jochem Braat nog een tien minuten durende improvisatie op de piano in de kleine zaal van Zaal 100, mooi! Klinkt bijna klassiek.
De tweede set is iets nieuws, naast Lucas Dols, Stef van Es, Yonga Sun en Bastiaan Woltjer spelen nu ook Esmée Olthuis (sax) en Daan Herweg (piano, Susanne Alt) mee. Helemaal improvisatie, maar onder leiding van een soort 'dirigent'. Met gebaren en tekens worden de muzikanten gestuurd, maar toch ook heel vrij gelaten. Ongelooflijk mooi om te zien én te horen!
En behalve de al genoemde muzikanten doen er ook nog een aantal studenten van de nieuwe opleiding Musician 3.0 van de HKU aan mee. Zangeressen Nina van der Leest, Sophie Jurrjens, Lisanne Vermeulen en Anna Eva Hoekstra, Bas van Bemmelen op gitaar en Sjoerd de Roij op sax en bas. Af en toe ook een combinatie van improvisatie en spoken word, zo te horen ook nog ter plekke bedacht. Wat een avond!
Op het eind neemt Lucas Dols nog even de dirigentenrol over en brengt het gezelschap tot wanhoop én mooie resultaten. Het is weer indrukwekkend en sla 27 november zeker niet over hier bij Club 100! Het programma is nog niet bekend, maar Morris Kliphuis schijnt langs te komen voor een try-out, met Windkracht 7? Maar hoe dan ook, Club 100 is een blijvertje, daar kom je voor terug.

LINKS:
Lucas Dols
Lotte van Dijck
Yonga Sun
Bastiaan Woltjer
Jochem Braat
Esmée Olthuis
Daan Herweg
Nina van der Leest
Sophie Jurrjens
Lisanne Vermeulen
Anna Eva Hoekstra
Sjoerd de Roij
Club 100
Zaal 100

Geen opmerkingen: