zaterdag 20 juli 2013

PleinOpen weer verrassend goed

Het is nog bewolkt en lang niet zo warm als de afgelopen dagen als de Friends of the Family aftrappen op de 19de editie van het PleinOpen op het Haagse Spuiplein. Een vrolijk begin met deze vrolijke indie-folk band, die het goed doet als binnenkomer.
Het Agga Terror Squad op het tweede, underground podium gaat vooral voor de gezelligheid, deze jonge hiphoppers kunnen wel wat meer stroomlijn in hun optreden brengen. En een echte band is ook altijd welkom.
Die stroomlijn heeft de stonerband DiTCH al wel helemaal gevonden. Twee jaar geleden begonnen als Kyuss tributeband, nu bijna allemaal prima eigen nummers. Wel in dezelfde sfeer natuurlijk. Zetten een strakke show neer!
De meeste optredens duren 30 minuten en PleinOpen is een soort showcase voor jong en/of nieuw Haags muzikaal talent. Lifeless Past, een postpunk/new wave band doet bij vlagen denken aan de Cure (gitaarspel) en Joy Division (composties en zang). Geluidstechnisch verloopt het niet even soepel, mede dankzij de hoofdrol van de vele elektronica?
Tot nu toe allemaal nog nooit eerder geziene bands, Piñata was eerder dit jaar in Leiden te zien in het LVC bij de after-party van StuKaFest. Compleet ander soort optreden nu, blijkt dus ook een compleet andere band met wel dezelfde naam te zijn. Prima combinatie van raggae, ska en surfpop overigens! En vanaf de eerste noot gaat de zon schijnen, strandgevoel op het Spuiplein.
De optredens op de main- en de undergroundstage wisselen elkaar steeds af, maar er is nog een derde podium bij Pavlov, voor de Nieuwe Kerk, het 3voor12 sessie podium. Daar zijn akoestische optredens van bands die later op de mainstage staan. Dus maar eens kijken bij die nieuwe band Taymir en dat belooft wat over een uurtje!
Op het Spuiplein is het de beurt aan Vanderbuyst en daar bestaat er maar één van. Vorig jaar speelden ze al Werfpop in Leiden plat met Old-Skool hardrock, vandaag breken ze bijkans het Spuiplein af. En dat ondanks de terechte oproep van presentator Boozy tegen de onzalige plannen voor het nieuwe en kansloze Spuiforum.
Dan weer kiezen tussen de undergroundstage en Pavlov, maar Jon Tarifa trekt het meest. Mooie mengeling van hiphop, jazz, pop en raggae, benieuwd hoe dat straks op de mainstage klinkt. Intussen wel Iconoclast met Leidse inbreng gemist.
Tijd nu voor Taymir op het Spuiplein die een superstrakke set spelen. Met oudleden van bands als All Missing Pieces en The Consolers is dit toch één van de jongste bands vandaag. Prima indiepop met gelijk de premiere van het nieuwe nummer Melanie! Prima festivalband.
De komende tijd zijn er nog meer goede (en ook nog eens gratis) festivals in Zuid-Holland en Schollenpop (3-8) en Waterpop (10-8) maken al goed reclame.
DropmiX is een producers/dj-duo dat het wat breder zoekt. Live dubstep, maar muzikaal nauwelijks interessanter dan de discomuziek uit de jaren 70. Voor de liefhebbers dus.
En dan de écht grote verrassing van vandaag is Stargazer op het undergroundpodium op de Turfmarkt. Een combinatie van het Trapper Drone Orchestra en Slyder. Valt misschien even uit de toon na alle popmuziek, maar dit is betoverend mooi! Een improvisatie van 30 minuten rond de 'C' van heel klein tot overdonderend. In de gaten houden. Ben nu al fan!
Na zo'n topper is het weer even terugschakelen naar Jon Tarifa. Maar gelukkig maken ze hun faam waar. Mooi optreden, over een kleine drie weken op Waterpop nog eens goed luisteren en een uitgebreider verslag.
Metalband UnseeN PerceptioN moest op het allerlaatste moment afzeggen, maar hebben in ReSolve in goede vervanger gekregen. Prima heavy metal met bij het laatste nummer ook nog een gastoptreden van grunter Dennis van UnseeN PerceptioN.
De Gypsy Liars is een jonge band, net afgestudeerd aan de Herman Brood Academie, en spelen een beetje brave hardrock. Niks mis mee, maar het moet nog groeien. Goede muzikanten, fijne zangeres, maar een eigen geluid ontbreekt nog.
Het undergroundpodium is altijd heel afwisselend maar niet altijd voor een groot publiek. Gartmalen is een mysterieus duo met maskers en elektronica. Uiterlijk vertoon zonder veel muzikale inhoud. Wel makkelijk te fotograferen, want veel publiek is er niet meer. Was hier eerder bij ReSolve an Stargazer wel anders.
Het Spuiplein is inmiddels goed volgelopen als Bombay Show Pig het podium op komt. Drie jaar geleden stonden ze hier ook al, maar inmiddels is hun cd Vulture/Provider uit en toeren ze door binnen- en buitenland. Vorig jaar speelden ze ook nog twee maal in Leiden en ze worden alsmaar beter. En ja, er zit ook (minstens één) nieuw nummer bij. Genieten weer!
Het laatste optreden op het undergroundpodium is voor de oude rotten van de SubRockers. En het is er weer afgeladen vol want deze punk-, hard-, garagerock band zet een wervelende show neer en heeft gewoon veel fans!
En dan de afsluiter van het officiële festival (er volgen nog wat after-parties) met het geweldige Mala Vita. Twee jaar geleden ook al eens gezien op ditzelfde Spuiplein, maar dan bij het Bevrijdingsfestival, nu ontstaat er een kolkende massa op het plein dankzij hun aanstekelijke mix van Balkanpunk, ska, soul en rock. Een feest!
Altijd weer leuk dat PleinOpen dat een doorsnee geeft van wat er op dit moment allemaal speelt in Den Haag. Van sommigen hoor je daarna nooit meer iets (soms terecht, soms onterecht), anderen kennen meer succes (soms terecht, soms onterecht). Splendid, Kern Koppen en Bombay Show Pig stonden hier al eerder en zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de hedendaagse muziek. Vandaag zijn Taymir, Stargazer en Jon Tarifa de meest interessante nieuwkomers, benieuwd waar die over een aantal jaren staan.

LINKS:
Friends of the Family
Agga Terror Squad
DiTCH
Lifeless Past
Piñata
Taymir
Vanderbuyst
Jon Tarifa
Dropmix
Stargazer=Trapper+Slyder
ReSolve
Gypsy Liars
Gartmalen
Bombay Show Pig
SubRockers
Mala Vita
PleinOpen
Meer verslagen bij 3voor12 Den Haag:
Middag
Sessiepodium
Avond
Sfeerverslag

Geen opmerkingen: