zondag 14 juli 2013

Werfpop barst zowat uit zijn voegen

De dag begint frisjes, maar op het moment dat het festivalterrein van Werfpop in Leiden open gaat breekt de zon door en die laat het bijna niet meer afweten vandaag. Los Palajeños uit Den Haag mogen aftrappen en doen dit met een flinke dosis garage punk. Zijn we gelijk wakker!
Gezien hun huidge status, gisteren speelden ze nog op North Sea Jazz, staat het Re:Freshed Orchestra wel erg vroeg op het LVC>De Nobel stage. Gelukkig is het geluid vandaag weer goed zodat ze moeiteloos het publiek laten swingen op de mix van soul, funk en hiphop. Prima festivalband!
Nieuw dit jaar is een looporkest dat tussen de optredens op de twee podia op het veld staat te spelen. Jazz, balkan, funk en fanfare, het Broken Brass Ensemble maakt er een heerlijk, swingend zooitje van!
Er is trouwens meer nieuws dit jaar, de Werfpop Colleges in de aparte Universitent, maar door het mooie weer en de prima muziek helemaal niet aan toegekomen. Beeldend kunstenaar Merijn Tinga is bezig met een Stop Motion film dat morgen op Voetstuk.tv zal verschijnen. En er is nog een podiumpje van The Rockschool. Een uitgebreid sfeerverslag met filmpjes en al is te vinden bij de Leidse Glibber.
Want Atlantic Attraction staat inmiddles op het hoofdpodium en laten horen dat ze klaar zijn voor het grotere werk. Drie jaar geleden, tijdens Werfpop, ontstond het idee voor deze band, nu staan ze er dus! En hoewel al vaker gehoord, ze blijven iedere keer beter worden.
Benieuwd wat John Coffey er van gaat maken na hun doorbraak eerder dit jaar tijdens Eurosonic in Groningen. Aan energie ontbreekt het niet bij de Utrechters, maar de metal-punk weet het publiek niet echt te overtuigen. Drie uur is misschien ook wel wat vroeg en kan deze muziek de volle zon wel velen?
Verder naar Patchanka dus die met hun Fiesta punk het publiek wel warm weet te krijgen. De vrolijke mengeling van ska, balkan, pop en punk zorgen voor een feestje. Er zijn natuurlijk meer van dit soort bands, maar dit zestal uit Kopenhagen kan er ook wat van.
Ronduit tegenvallend is het optreden van Fresku. Heeft niet eens de moeite genomen een stel muzikanten op te trommelen. Dit optreden is leuk voor de plaatselijke braderie, niet voor een festival als Werfpop.
Gelukkig zijn er dan de jongens van The Kik, die het inmiddels stampvolle festivalterrein op zijn kop weten te zetten met hun vrolijke nederpop. Er is wel wat gebeurt met deze band sinds ze een kleine twee jaar geleden nog op het Triplexfestival in het LVC stonden! De temperatuur op het festivalterrein is inmiddels flink opgelopen en ter geruststelling, de jasjes gaan in de loop van het optreden uit.
Maar snel naar het LVC>DeNobel podium voor een van de favoriete bands van MuziekGezien: Splendid! Voor het eerst gezien vijf jaar geleden bij PleinOpen in Den Haag, daarna nog op diverse festivals als Imagine in the Park, Vlietpop, Schollenpop en Crossing Border. En als altijd is het weer een feest, nummers Let's go to the Beach en Again gaan nooit vervelen en ook het nieuwe materiaal mag er zijn!
Inmiddels is er geen doorkomen aan, maar met enige moeite toch nog in de buurt gekomen Postmen met hun vrolijke hiphop-raggae. Gelukkig heeft het trio er wél aan gedacht een band mee te nemen, maakt het zóvéél interessanter. Nog nooit eerder gezien, maar dit is een prima kennismaking!
Inmiddels is het avond geworden en dan neemt de dance het over. En geen zin om nog een uur te wachten op Suicidal Tendencies dus tijd om huiswaarts te keren. Doen veel meer mensen, maar er blijft ook nog steeds meer volk toestromen, dus van een leegloop is geen sprake.
Deze 32ste editie van Werfpop is weer een mooie en met zon van begin tot eind, dat was wel eens anders. Op een enkele uitzondering na is het niveau hoog en de bands maken er ook werk van. Veel bands al wel eens eerder gezien, en van uitgesproken verrassingen is geen sprake. Hoogtepunt is zoals verwacht Splendid. Die mogen ieder jaar weer terugkomen, again, again and again!
Leidse Glibber was er natuurlijk ook en hier is zijn verslag.

LINKS:
Los Jalapenos
Re:Freshed Orchestra
Broken Brass Ensemble
Atlantic Attraction
John Coffey
Patchanka
Fresku
The Kik
Splendid
Postmen
Werfpop

Geen opmerkingen: