zaterdag 27 april 2013

Buiten is het koud, maar de beste muziek is binnen

Wat het thema van het maandelijkse Verrassend Winkelweekend in Leiden ook is, muziek is er altijd wel te vinden. Bij de ingang naar het Burchtplein zit de Hoekse Troubadour zijn levensliederen te zingen.
Op de Hooglandsekerkgracht fungeert Rian Evers van het PS|Theater als levende jukebox. Uit een lijst van 40-50 liedjes mag het publiek verzoeknummers uitkiezen.
En bij de Koornbrug vermaakt 't Valies het winkelend publiek op de markt met een keur aan covernummers.
Op het Burchtplein doet Er Welt een Traan er alles aan om het publiek op te warmen met hun smartlappen, jammer dat het nog niet echt terrasjesweer is.
Naar binnen dus, want in De Twee Spieghels vlamt het Frans Heemskerk Trio. Met Jeroen Zange op drums en Jeroen Vierdag (o.a. Ploctones) op bas. Altijd goed dit trio, dat het publiek stevig bij de lurven grijpt. Vooral de derde set is indrukwekkend. Binnenkort gaan ze de studio in om eens wat van deze nummers op te nemen, ben benieuwd! (Zij ook trouwens).
In de tuinzaal van De Burcht sluit Hot House dit seizoen alweer af, maar dat doen ze wel met een knaller: het jaarlijkse dubbelconcert Young Vips On Tour. De avond opent met Kapok, winnaars van de Dutch Jazz Competition 2012, en inmiddels geen onbekende in Leiden. Speelden in 2010 en 2011 bij de hofjesconcerten en begin 2012 in De Twee Spieghels.
De afgelopen twee weken hebben ze gewerkt aan een nieuwe cd en daar laten Morris Kliphuis (hoorn), Remco Menting (drums) en Timon Koomen (gitaar) al een paar stukken van horen. Dat het weer een prachtige cd gaat worden lijkt buiten kijf, wordt misschien nog wel beter dan Flatlands!
De tweede groep van de avond is The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble van gitarist Reinier Baas. Met vaste krachten Ben van Gelder op sax en Sean Fasciani op bas en invalkrachten Martijn Vink (o.a. Ploctones) en Joris Roelofs op sax en basklarinet. Een bruisend optreden van dit vijftal, misschien iets minder experimenteel dan Kapok, maar minstens zo vernieuwend!
Interessant ook om de ontwikkeling van beide groepen te zien. In 2010 tijdens de hofjesconcerten speelde het (toen nog) Morris Kliphuis trio nog nummers van Sonny Rollins, Duke Ellington en Michael Jackson, naast eigen werk. En tijdens diezelfde hofjesconcerten speelde Maarten Hogenhuis (vaste saxofonist bij TMSRJME, maar nu met Bruut! op toer in Afrika) samen met Reinier Baas nummers van Thelonious Monk tot Irving Berlin. In drie jaar tijd kan er veel gebeuren en ze zijn beide alleen maar (veel) beter geworden!

LINKS:
Hoekse Troubadour
PS|theater
't Valies
Er Welt een Traan
Frans Heemskerk
Jeroen Vierdag
Jeroen Zange
De Twee SpieghelsKapok
Reinier Baas
Hot House

1 opmerking:

Geluidsapparatuur Amsterdam zei

Ziet er uit als een geslaagde dag ondanks het slechte weer!