maandag 29 april 2013

Van alles wat op de laatste Koninginnenacht

Het programma voor de Koninginnenacht in Leiden is, op een paar uitzonderingen na, niet bijzonder interessant, dus tijd om eens naar Den Haag te gaan voor het The Life I Live Festival. Met de Oranje VanBnaarA-trein, heel toepasselijk. Op weg naar de Plaats klinkt er een pot stevige herrie uit De Vinger, binnen hangt een 1980 sfeertje met de punk-coverband The Stiff die Going Underground spelen. Blijkt de sound-check te zijn, later misschien nog even teruggaan.
Op de Plaats is de Royal Harp Battle bezig met een eerbetoon aan John Lagrand. Stevige blues dus met veel mondharmonica's. De heren gaan flink tekeer.
Op het Buitenhof is een podium voor schoolbandjes, en dit is de Haagse band Mustangs die met een aanstekelijk sixties repertoire komen.
Het Noordeinde is het toneel voor Jazz  & Soul en speciaal voor vandaag heeft Floriaan Wempe een gelegenheidskwintet samengesteld met Tom van der Zaal, Luciano Poli, Attila Gyarfas en Martijn van Iterson. Als Benjamin Herman dan in de radio6 cabine naast het podium blijkt te zitten is hij snel overgehaald om een nummer mee te blazen, Caravan op de verjaardag van Duke Ellington!
Op de Plaats is het inmiddels stampvol bij Mister en Mississippi. Al veel over gehoord en de meningen zijn verdeeld, tijd om eens poolshoogte te nemen. Indie-folk met stevige aanzetten, het bevalt uitstekend.
En verder weer door het steeds drukkere Den Haag naar het Spuiplein voor het Re:Freshed Orchestra, een zestienkoppig gezelschap met een mengeling van funk, soul en hip-hop. De muziek is helemaal niet verkeerd en de show is geweldig.
Over ruim een uur komt nog Skip&Die op de Grote Markt, maar er is nu echt bijna geen doorkomen meer aan, dus terug naar Leiden voor wat kleinschaliger optredens.
Te beginnen in De Joker in de Steenstraat waar Little Boogie Boy en Jan den Boer zoals altijd vrolijke blues spelen. Ondertussen verschijnt het bericht op Twitter dat de Grote Markt in Den Haag is afgesloten omdat die vol is, en daar gaat dus zo Skip&Die spelen, gelukkig niet op gewacht.
Nog vrolijker is het bij de Cannonball Johnsons in de Branderij met hun altijd aanstekelijke bluegrass. En ja, er wordt zelfs gedanst!
Om de Koninginnenacht af te sluiten nog een laatste stukje meepakken van de jamsessie in De Twee Spieghels, waar Frans Heemskerk, Martijn Groen en Frans Bouwmeester de boel nog flink opstoken. Mooi bekroning van deze dag!

LINKS:
The Stiff
De Vinger
Mustangs
Floriaan Wempe
Benjamin Herman
Mister and Mississippi
Re:Freshed Orchestra
Life I Live Festival
Little Boogie Boy
De Joker
Cannonball Johnsons
De Branderij
Martijn Groen
Frans Heemskerk
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: