zaterdag 20 april 2013

Record Store Day 2013 grootser dan ooit in Leiden

Voor de vierde keer is het in Nederland vandaag Record Store Day, een evenement om onafhankelijke platenzaken in het zonnetje te zetten. En dat betekent allemaal (her)releases op vinyl en heel veel in-store live muziek. Er zijn al optredens om 12.00 uur, maar dat is wat vroeg, dus pas om 15.00 uur bij Plato waar iET een bijzonder optreden doet. Vorig optreden hier gemist, maar nu worden er betoverende soundscapes neergezet!
Bij Velvet speelt No Ninja Am I een mooie set, laatst nog gezien op Haagweg 4, toen nog met z'n zessen, maar de zangeres is zoek. Prima optreden toch weer, gaat dat zien, gaat dat horen!
Dan komt Bettie Serveert en hoewel in halve bezetting met alleen Carol en Peter puilt Velvet uit. Vorige maand nog compleet in het LVC weten ze hier toch ook weer te laten horen hoe goed hun liedjes zijn.
Sommige bands wekken grote verwachtingen en Beans & Fatback maken dat helemaal waar. Vuige Americana van de bovenste plank. Gerhardt speelde eerder dit jaar nog bij Peel Slowly and See en een deel van de band was begeleiding van Kris Berry vorig jaar op deze zelfde plek.
Tijd om weer even terug te gaan naar Plato voor een keihard, comprisloos optreden van de John Spencer Blues Explosion. Dat Plato nog bestaat mag een wonder heten, het trio, eerder al op Werfpop gezien, speelt zeker 7 nummers tijdens hun 15 minuten durende optreden!
Snowapple is een olijk zestal dat vrolijke popliedjes speelt. Dit belooft wat voor vanavond als ze op de after-party in het LVC staan.
Orlando vorige maand nog gezien in Paradiso bij hun cd-release, vandaag laten ze zich weer van hun beste kant horen, met blazers erbij. Ze zijn een wedstrijdje aan het doen vandaag met The Most Unpleasant Men, dus aan het einde van het optreden mag het publiek nog even liedjes raden aan de hand van intro's die ze spelen, dan moeten ze snel door naar Delft voor de finale van de wedstrijd. (Ze winnen uiteindelijk!)
Om half negen staat nog een laatste optreden bij Velvet gepland, dus even tijd om wat te gaan eten. Beter niet kunnen doen, het optreden begint eerder dan de bedoeling was, dus uiteindelijk maar een half nummer van Rover gehoord. Na jou, dan vanavond maar in het LVC.
De after-party in het LVC begint met de Beatles Meisjes M&M. Geen live muziek, maar twee jonge meiden die The Beatles op vinyl draaien. Lekker alles door elkaar. Jeugdsentiment!
Dan gaat Kim Janssen aan de slag, een singer-songwriter die hier eerder stond met How To Throw A Christmas Party. Een ontwapenend optreden, met veel dialoog met het publiek, onder andere over Leiden.
The T.S. Elliot Appriciation Society was eind vorig jaar al te zijn bij de Vrijplaats, hier staat zijn muziek toch in een ander licht. Prachtige liedjes van deze goede singer-songwriter, maar in een kleinere setting als de Vrijplaats komt hij beter tot zijn recht.
Ondertussen is het wel behoorlijk druk geworden in het LVC als Snowapple hun tweede optreden in Leiden doen. En nu met de full-size band. Mooi theatraal concert en samen met Beans & Fatback toch wel één van de verrassingen van deze Record Store Day!
Want Rover weet niet echt te overtuigen. Een duo met drums en gitaar-zanger is interressant, maar een vergelijking met bijvoorbeeld The White Stripes of Bombay Showpig doorstaan ze niet echt. Goede zanger, dat dan weer wel.
Afsluiter van deze dag is Mozes & The Firstborn, maar die zijn behoorlijk vertraagd en het gaat wel erg lang duren voordat ze gaan spelen. En met geen ander vermaak in huis en een lange dag achter de rug is het tijd om naar huis te gaan.
Maar het was een geweldige Record Store Day, tot volgend jaar!

LINKS:
iET
No Ninja Am I
Bettie Serveert
Beans and Fatback
Jon Spencer Blues Explosion
Snowapple
Orlando
Kim Janssen
TS Eliot Association Society
Plato
Velvet
LVC
Record Store Day

Geen opmerkingen: