vrijdag 25 januari 2013

Kroegentocht Leidse Jazzweek weer succes

We zijn alweer over de helft van de Leidse Jazzweek dus tijd voor de officiele opening in de Waag door cultuurwethouder Jan Jaap de Haan.
Daarna is er eerst een optreden van zanger Thom Hoorweg, zijn podiumdebuut, en vervolgens een optreden van jonge saxofnist Tim Wes, maar er is nog meer te doen in de stad.
Want alsof er geen Jazzweek bestaat is er weer een RAP op donderdag met ditmaal een lezing over hoe blinden architectuur beleven door Martijn Jordans en Bastiaan van de Kraats. Met een boeiend audio verslag van een bezoek van singer-songwriter Raul Midón aan het gerenoveerde Hakagebouw in Rotterdam.
En zoals altijd is er een muzikale omlijsting, ditmaal door zanger/gitarist Adyo 'Dutch Eagle' Boyadjian.
Inmiddels is de traditionele kroegentocht in alle hevigheid losgebarsten en de eerste stop is de tuinzaal van De Burcht waar bassist Jeroen Vierdag met vrienden speelt. Met Jamie Peet op drums, Folkert Oosterbeek op toetsen en een geweldig op dreef zijnde Maarten Hoogenhuis op sax. Schitterende uitvoering van 050, is langzamerhand een Nederlandse jazzklassieker aan het worden.
In De Burcht is het goed vol, De Twee Spieghels barst zowat uit zijn voegen! Daar staat dan ook FL!NK te spelen met trompettist Arthur Flink, Rafael Morales Aguin op bas en Satindra Kalpoe op (elektronische) drums. Spetterende Nu-Jazz met een flinke dosis elektronica.

In de pauze is het dan het moment om naar de volgende kroeg te gaan, er doen er tenslotte 27 mee, maar soms is het elders ook net pauze (Meneer Jansen) of kan er geen mens meer bij ('t Praethuys). Bij Studio de Veste is er nog net door te komen bij de altijd aanstekelijke Afro-jazz van Ungawa.
Bij Lazaru's is de muziek inmiddels gestopt, het is al na middernacht, maar aan de overkant klinkt nog een bandje. Bij Malle Babbe spelen namelijk The Eastern Aces vrolijke Indo-rock. De groep bestaat al sinds 1959(!) en twee van de toenmalige bandleden zitten er nog steeds bij. En ondanks hun leeftijd zijn ze uitstekend en swingend bezig.
Dan toch nog even naar 't Praethuys voor nog een paar nummers van Bas Paardekoper and the Blew Crue. Het is er iets rustiger, dus het lukt nu wel om binnen te komen en op dit tijdstip gaat een goede blues er altijd in. Maar ja, dan is het één uur en is het afgelopen. Van het vooraf bedachte schema is niet veel terechtgekomen, maar de muziek maakt dat allemaal meer dan goed, de kroegentocht is ook dit jaar weer een succes!
Lang niet alles gezien, gelukkig heeft Leidse Glibber een iets andere route genomen.

LINKS:
Thom Hoorweg
RAP op Donderdag
Arto Boyadjian
Jeroen Vierdag
Arthur Flink
Ungawa
Eastern Aces
Bas Paardekooper
Leidse Jazzweek

Geen opmerkingen: