vrijdag 11 januari 2013

Hoog niveau vanavond bij derde voorronde

De derde voorronde van de Leiden Jazz Award laat weer een breed spectrum aan jong jazztalent zien. Om te beginnen Kristjan Martinsson, een IJslandse pianist met als begeleiders Pat Cleaver (bas) en Andris Buikis (drums). Een beweeglijk en expressief trio, vorig jaar nog gezien op het JazzFest in Amsterdam, hoewel er toen een andere drummer meedeed. 'Spannende experimentele jazz, beetje vergelijkbaar met Tin Men & the Telephone, maar toch ook weer anders. Boeiend.' Nog steeds. En eigen werk, dat is toch ook altijd een pré!
Tweede optreden is van zangeres Alina Engibaryan met Sander Thijssen (piano), Kasper Langerikson (bas) en Hannes Dunker (drums) dat een veel traditioneler repertoire laat horen. Als ze zingt klinkt het prima, ze heeft een mooie stem, maar het scatten overtuigt (nog) niet echt.
Als derde speelt Andrius Dereviancenko uit Litouwen met Jihoon Kim (piano), Minki Cho (bas) en Tristan Renfrow (drums). Er wordt een combinatie van bestaand en eigen werk gespeeld en Andrius laat horen veel te kunnen op de saxofoon. De jury vindt dat ook en hij mag dus door naar de finale, het publiek denkt daar toch anders over en de publieksprijs gaat dus naar Kristjan Martinsson. Maar ja, het blijft appels met peren vergelijken en het zijn gewoon drie prima solisten, ook deze avond weer. Volgende week dinsdag gaan de voorrondes in de Grote Beer weer verder.

LINKS:
Kristján Martinsson
Alina Engibaryan
Andrius Dereviancenko
De Grote Beer
Leiden Jazz Award
Leidse Jazzweek

Geen opmerkingen: