zondag 27 januari 2013

Mooie afsluiting Leidse Jazzweek

De laatste dag van de Leidse Jazzweek is aangebroken, maar van langzaam afbouwen is geen sprake, de hele dag is er weer overal muziek te horen. Om te beginnen bij Douglas aan de Haarlemmerstraat waar, in het kader van het Verrassend WinkelWeekend, Fridolijn van Poll en Rory Ronde twee sets spelen met nummers die ze gewoon leuk vinden. Van Amy Winehouse tot Feist. Fridolijn speelde vorig jaar nog met Finn Silver akoestisch op de Aalmarkt, deze zomer komt ze met complete band naar SummerJazz! Altijd mooi om haar te horen, de ijle gitaarklanken van Rory maken het compleet.
In De Waag is de 51ste Sax Battle al aan de gang met Bob Wijnen op toetsen, Joost Kroon op drums en de saxofonisten Boris van der Lek, Rinus Groeneveld, Naomi Adriaansz en Chazzy Green. Allemaal standards, maar met heel veel improvisatie en spelplezier. Leidse Glibber blijft nog wat langer in De Waag en ziet er ook nog Licks & Brains.
Maar MuziekGezien gaat snel naar de Q-Bus waar de finale van de Leiden Jazz Award wordt gehouden. Sebastiaan van Bavel opent en net zoals bij de voorronde doet hij dit solo. Toch blijft het 20 minuten lang uitermate boeien.
Sebastiaan is een introverte pianist, Rugile Daujotaite is juist bijzonder expressief.Ze zingt, speelt fluit en gitaar en heeft over elk nummer wel iets te vertellen. Uiteindelijk zal de Litouwse de Persprijs winnen.
De energieke gitarist Yishay Glick uit Israel speelt met zijn band (alleen Sebastiaan speelde solo) dat het een lust heeft. De optredens zijn maar 20 minuten en de pauzes ertussen meestal vijf. Goede voorbereiding door de geluidscrew van de Q-Bus!
Joep van Weert krijgt de Leidsch Dagblad Publieksprijs, via de site kon er gestemd worden op alle deelnemers aan de voorrondes en hij was ruimschoots winnaar. Dan is er ook nog een optreden van Soso Lakatos, winnaar van de Leiden Jazz Award 2012.
Dan is Thomas Maasz aan de beurt, was er vorig jaar ook al bij en is ook af en toe te zien in De Twee Spieghels. Op 24 februari bijvoorbeeld weer.
De volgende wisseling is helemaal snel, want het Thomas Maasz trio blijft gewoon zitten en er komen alleen een gitarist en een trombonist bij. De solist is namelijk de drummer van het Thomas Maasz trio: Peter Lenz.
Het laatste optreden voor de Award is van Andrius Dereviancenko die over een geweldige techniek beschikt. Dan gaat de jury in beraad en het publiek is verdeeld, maar dat een van de laatste twee kandidaten gaat winnen lijkt voor de hand te liggen.
Ondertussen mag Joep van Weert nog twintig minuten zijn opwachting maken als winnaar van de publieksprijs.
Uiteindelijk besluit de jury dat de Leiden Jazz Award 2013 naar Andrius Dereviancenko gaat, hier poserend met zijn band, het certificaat en de bokaal. Opvallend dat zowel persprijs als Award naar muzikanten uit Litouwen gaan! Ze sluiten de finale af met nog één nummer en we gaan ze zeker terugzien in Leiden.
Ondertussen is het zo laat geworden, dat het geen zin meer heeft om naar De Waag te gaan waar het optreden van het New Cool Collective bijna is afgelopen. Dus gelijk maar door naar De Twee Spieghels voor het afsluitende jazzconcert van deze Leidse Jazzweek door Karel Boehlee, Theo de Jong en Peter Tiehuis. Prachtig optreden als altijd.
 (met dank aan Francis Mok voor deze fotobewerking)
Maar je wilt zo'n week tóch eigenlijk liever knallend afsluiten, dus wat is er mooier dan een bezoekje aan 't Praethuys voor het wekelijkse optreden van Men in Blues. Met vanavond Ron Doove op drums en Cedric Glans op bas, naast natuurlijk Frans Heemskerk en Chris Koenen. En ze maken er een gezellige boel van, ook na afloop als ze samen met Flo en Fons een fles Rutte V open maken!


LINKS:
Fridolijn van Poll
Rory Ronde
Chazzy Green
Naomi Adriaansz
Rinus Groeneveld
Boris van der Lek
Bob Wijnen
Leiden Jazz Award
Karel Boehlee
Peter Tiehuis
Theo de Jong
De Twee Spieghels
Men in Blues
Leidse Jazzweek

Geen opmerkingen: