vrijdag 25 januari 2013

Gloedvolle Soul, Funk en Jazz bij de Leidse Jazzweek op vrijdag

Het begint al laat in de middag bij Velvet met een in-store optreden van James & Black. Stond al gepland voor vorig jaar, maar kon toen onverhoopt niet doorgaan. Nu openen dj Phil Ross, zangeres Bella Black en toetsenist/zanger Bruce James deze dag van de Leidse Jazzweek met hun prima soul en funk.
En dan komen de keuzes, op zeven plaatsen in Leiden is vanavond live muziek. Om te beginnen in het LVC waar Summer Jazz (festival op 2 juni in de Leidse Hout) een Warming Up feestje heeft georganiseerd. Trenchcoat opent het hier met natuurlijk veel nummers van hun cd Balloons at your Funeral en, speciaal voor de Jazzweek op het repertoire gezet, It Don't Mean a Thing. Bevalt weer uitstekend dat Trenchcoat!
Tussendoor even naar De Waag waar Ruben Hein, Eric Hoeke, Bart Wirtz, Arto Boyidjan en Tim Eijmaal een geweldig concert neerzetten. Ze spelen nummers van Bart, van Ruben en coveren bijvoorbeeld Iko Iko van Dr. John op een geweldige manier. Hoogtepunt is toch wel het heerlijke Camels van Bart Wirtz!
Leidse Glibber was ook in De Waag en maakte er foto's en filmpjes van Bart Wirtz (onder andere stukjes van Iko Iko en Camels) en Nueva Manteca dat daarna optrad. Zie bovendien Herman Willem's Dagelijkse Dingen voor een verslag van deze avond in De Waag.
Terug in het LVC is inmiddels het Liquid Sun Orchestra aan het spelen met hun prima afrofunk, als opeens Bella Black spontaan een nummer meezingt. Dat is jazz, interactie, improvisatie, samenwerking.
En dat gebeurt ook bij het optreden van James & Black op zolder bij het LVC, want daar speelt Chazzy Green dan weer mee op sax. Zo komt er van al die andere live optredens in Leiden vanavond niets meer!
Want tenslotte speelt Sven Hammond Soul ook nog in het LVC, in minimale bezetting zonder blazers, maar weer geweldig goed! En ja, Chazzy Green is er toch en Sven zag hem hem ooit als tiener met Johnny Guitar Watson in Paradiso, dus een samanwerking kan niet uitblijven. Een bijzondere afsluiting van deze dag van de Leidse Jazzweek.

LINKS:
James & Black
Velvet
Trenchcoat
Bart Wirtz
Ruben Hein
Liquid Sun Orchestra
Sven Hammond Soul
Chazzy Green
Summer Jazz
LVC
Leidse Jazzweek

Geen opmerkingen: