donderdag 17 januari 2013

Mooi slotakkoord Leiden Jazz Award voorrondes

Vanavond de zesde en laatste voorronde voor de Leiden Jazz Award in de Grote Beer en de avond wordt geopend door de Italiaanse pianiste Francesca Tandoi. Al wel eens eerder gezien in De Twee Spieghels en afgelopen mei nog samen met Frits Landesbergen, Frans van Geest en Vincent Koning bij Fascinating Jazz in Zoetermeer. Ze speelt samen met Steve Zwaanink op bas en Armando Luongo op drums en het trio ziet er verzorgd uit. Francesca is vingervlug en soepel achter de piano, speelt naast standards ook eigen nummers en zingt zelfs een nummer!
Dan is het tijd voor gitarist Yishay Glick uit Israel samen met Liya Grigoryan (piano), Dominik Luderschmid (bas), Tristan Renfrow (drums) en Jasper van Dam (sax). Flinke dosis expressieve fusion met eigen werk en standards op een eigenzinnige, eigentijdse manier.
En de allerlaatste deelnemer aan de voorrondes dit jaar is Ali Murat Cengiz uit Turkije op piano. Samen met Esat Ekincioglu op bas en Hannes Dunker op drums vormt hij al ongeveer een jaar een trio en dat is goed te horen, ze zijn uitstekend op elkaar ingespeeld. Als laatste nummer spelen ze een eigen compositie en eigenlijk smaakt dát nog het meest naar meer.
De jury is er snel uit en de laatste finalist is Yishay Glick, geprezen om zijn veelzijdigheid en het poly-ritmische in zijn werk. De publieksprijs gaat terecht naar Francesca Tandoi, niet naar de finale dus maar als het goed is wel weer op 2 maart in De Twee Spieghels. De presentatie was ook dit jaar weer (grotendeels) in handen van Fons Delemarre.
De balans opmakend is het een mmoie serie voorrondes geweest en ziet het er de komende jaren goed uit voor de jazzmuziek in Nederland. De zes finalisten komen uit vijf verschillende landen en de solisten bespelen vijf verschillende instrumenten: een zanger, een saxofonist, een drummer, een gitarist en twee pianisten. Dat zal niet makkelijk worden voor de jury volgende week zondag in de Q-Bus!

LINKS:
Francesca Tandoi
Yishay Glick
Ali Murat Cengiz
De Grote Beer
Leiden Jazz Award
Leidse Jazzweek

Geen opmerkingen: