zondag 27 mei 2012

De Leidse Cultuurweken zijn begonnen!

Het is elf uur in de ochtend, het is al twintig graden, maar het kan nog net: een instore optreden van Kensington in Velvet. Vorig jaar al gezien op Werf- en Waterpop, nu als duo ook akoestisch overtuigend. Veel nummers van hun cd Vultures natuurlijk.
Vage berichten gehoord dat er ook iets te doen is op de Beestenmarkt en inderdaad, daar blijkt de Drumfanfare TTH uit Hazerswoude te spelen, middenin de nieuwe fontijn. Blijkt het begin van de Nacht van de Fooi te zijn.
Dan is het tijd voor de opening van de Cum Laude Concerten (die beide Pinksterdagen plaatsvinden in 22 Leidse hofjes) met een integrale uitvoering van de Westside Story door de big band van het Amsterdams Conservatorium onder leiding van de Amerikaan Justin DiCioccio.
In de pauze klinkt er muziek vanaf de Aalmarkt en daar zit een delegatie van Summer Jazz op een boot reclame en mooie muziek te maken voor het festival volgende week (2 juni) in de Leidse Hout.
Terug op de Beestenmarkt wordt de muziek steeds beter, het aantal bezoekers valt helaas tegen. Jimmy Triptonic zet niettemin een goede set neer, lekkere beachpop met een interressant drumstel vandaag.
Ook The Apollo Project, de enige reden waardoor MuziekGezien hier van af wist, de pr van de Nacht van de Fooi laat helaas te wensen over, geeft een mooie set weg. Morgen staan ze in het LVC voor de finale van WerfPop. Komt allen en stem!
Indrukwekkend is het solo optreden van Guild of Guilt, een kruising tussen Donovan en Eddie Vedder zeg maar. Prachtige liedjes en het publiek gaat er eens lekker voor zitten. Mooie versie van Skinny Love, het is genieten hier in de zon!
Dan is er nog een leuk popbandje uit Ermelo genaamd Back Gammon, maar langzamerhand wordt het tijd de zon te ontvluchten, want de hele middag al in de stralende zon zorgt al voor een ernstig kleurtje!
Dus wat is er dan mooier de middag af te sluiten in De Twee Spieghels voor een optreden van het Jean-Clair de Ruwe trio met Wilco Koster op piano en Vincent Kuiper op bas. Lekker freewheelen en heel veel improvisatie zorgen voor een boeiend optreden. Het spelplezier spat er van af.
Mooie, afwisselende muzikale dag weer in Leiden vandaag. Het is het begin van de Cultuurweken in Leiden en daar lusten we er nog wel wat van!

LINKS:
Kensington
Drumfanfare TTH
Summer Jazz
Cum Laude concerten
Jimmy Triptonic
The Apollo Project
Guild of Guilt
Back Gammon
Nacht van de Fooi
Jean-Clair de Ruwe
Wilco Koster
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: