donderdag 17 mei 2012

Hutspop weer oergezellig

Hutspop was vorig jaar een groot succes, dit jaar dus een tweede editie. Om het publiek op de Beestenmarkt wat op te warmen opende Mr. Boogie Woogie met zijn nieuwe band, met Lodewijk van Wendel de Joode en Frank Duindam, het festival.
Hutspop is een bandjeswedstrijd, waarbij acht weken geleden acht bands door loting geformeerd zijn. De eerste die mag aantreden is de groep Smashing Potatoes die indruk maken met een goed eigen nummer Rocketship en een geweldig arrangement van het anders zó obligate Mama Mia.
De bands hebben allemaal vijf liedjes meegekregen om te spelen, waarvan ze er één mogen vervangen door een eigen nummer. Tijdens het ombouwen speelt een aantal keren Jeffrey Heidstra die vorig jaar met Out of the Box de Hutspopfinale won. Hier als duo met Mirte.
De bands hebben allemaal een coach gekregen die de bands waar nodig geholpen hebben, tips hebben gegeven, etcetera. De tweede band, The Missing One, spelen ook een eigen nummer, maar kunnen minder overtuigen dan de eerste band.
Van de acht bands gaan er drie door naar de finale tijdens het Pleinfestival in september. Een jury bestaande uit Onno Innemee, Sander Pardon en Lo van Gorp velt vanavond een oordeel. De derde band For Beer, One Wine klinkt alweer een stuk beter, maar of het genoeg is om de finale te halen?
Dan is het weer Jeffrey Heidstra die de pauze vult met een gastrol van Ewald Ebing op toetsen.
De vierde band is Take One die met een olijke outfit gelijk een streepje voor heeft. En met de uitsmijters Time is on my Side en A Hard Days Night moet het wel raar lopen als ze de finale níet zouden halen.
In de volgende pauze speelt Richard een aantal akoestische nummers.
Rondom de beestenmarkt staan diverse stands met eten en drinken, de opbrengst gaat naar een goed doel. En als je dan een beetje rondloopt over de Beestenmarkt met een fototoestel in de hand is er altijd wel iemand die graag op de foto wil. Nou jongens, hier is ie!
De vijfde band heeft zichzelf Big Deal genoemd en doet het ook prima, goed samenspel en opvallend goede gitariste. Interessante versie van Mr Bojangles en altijd goed als uitsmijter: Roll Over, Lay Down. Ook een kanshebber!
Dan weer een pauzeband, ditmaal coverband PLeF met zanger/gitarist Leon Nagtegaal die ook deel uitmaakte van de derde Hutspopband. Nu met drummer en zijn dochter op de bas.
Ondertussen zijn we alweer bij de zesde band aangekomen, After Six. Zijn uitstekend op elkaar ingespeeld en zetten de Beestenmarkt op zijn kop met hun uitsmijter Liefde voor Muziek. Een kanshebber voor een finale plaats.
En ook de zevende band, The Sleepless, maakt indruk met ook een prima uitsmijter: Laat me. Kippenvel!
Als achtste en laatste band treed Vintage 21 op, is ondanks alle inzet weer wat minder overtuigend.
Dan gaat de jury in beraad en treedt Jeffrey Heidstra weer aan met z'n band Clint's Bitches. Pittige rock met opmerkelijke muzikale keuzes, wat te denken van achtereenvolgens Sweet Home Alabama en Rocking in the Free World!
Daarna komt de jury met de uitslag en de drie bands die doorzijn naar de finale zijn: The Sleepers, Big Deal en Take One. Die zien we dus 1 september terug op de Garenmarkt. De Smashing Potatoes, en met name Sandra 'Spaceflower' Zovko, krijgen een eervolle vermelding van hun bewerking van Mama Mia.
En zo wordt deze tweede Hutspop ook weer een succes, waarbij opvalt dat het niveau een stuk hoger ligt dan vorig jaar! De sfeer is weer net zo goed als vorig jaar, het is een heerlijk feestje.

LINKS:
Hutspop
Mr Boogie Woogie

Geen opmerkingen: