maandag 28 mei 2012

Mooie Pinksterdag in hofjes en Spieghels

Het is niet zo'n warme dag als gisteren, maar het is nog steeds uitstekend weer voor de Cum Laude concerten in Leidse hofjes. De dag begint in een hofje dat weinigen kennen, de Catarina Maartensdochterhof, enige Leidse hofje buiten de singels.
Daar staat, net terug uit Boston, compleet met jetlag Vivienne Aerts te zingen. Ze is even drie maanden in Nederland, voordat ze weer terug gaat naar het Berklee College of Music, en dit is het eerste van hopelijk vele optredens. Hou haar website in de gaten voor optredens en workshops!
Samen met Jeen Rabs op gitaar, Maciej Domaradzki op bas en Sven Rozier op drums zingt ze standards, nummers van de cd Fireflys én nieuwe eigen nummers. Het is een leuk weerzien en het is weer leuk om Vivienne te horen zingen.
Het is vandaag aanmerkelijk drukker in de hofjes dan gisteren, komt misschien wel omdat het vandaag geen strandweer is (zeevlam). In elk geval is het schuiffelen om een glimp op te vangen van Blind Bob & The Grill Plates. Een vrolijke zevental dat zichzelf een vrij improviserend folk grass roots vaudeville werelds blues pop orkest noemt in wisselende samenstelling. Muzikanten die er duidelijk plezier in hebben en dat slaat aan.
Een hofje verderop speelt Lautareasca en mengeling van klezmer, Balkan en Turkse muziek. Meestal vrolijke en soms weemoedige muziek door dit trio op dwarsfluit, klarinet en accordeon. Het klinkt allemaal prachtig in het mooie Heilige Geest Hofje.
En dan weer naar de Jan de Laterehof waar het Soso Lakatos kwartet speelt, het bier koud staat en de bitterballen vers uit de frituur komen. Saxofonist Soso Lakatos is er vandaag wél bij en laat horen waarom hij de Leiden Jazz Award eerder dit jaar won en finalist was van de Keep an Eye on Jazz Award. Hij speelt met Liya Grigoryan (piano), Ties Laarakker (bas) en Stefan Franssen (drums) de sterren weer van de hemel!
De opening van de Cum Laude concerten waren voor de deuren van de Hartebrugkerk  afgelopen zaterdag met de Westside Story door de big band van het Amsterdamse conservatorium, de afsluiting is in de tuin van Scheltema met een klassiek concert door pianiste Hanna Shybayeva samen met het Ysaÿe trio.
De Cum Laude concerten zijn dit jaar weer een groot succes, zeg maar rustig, de succesvolste tot nu toe. Op naar het eerste lustrum volgend jaar Pinksteren!
Dan gelijk door naar De Twee Spieghels voor de wekelijkse jamsessie, vandaag onder aanvoering van Sven Rozier, die er dus al een hele middag met Vivienne Aerts in een hofje op heeft zitten. Samen met Tom Ridderbeekx (trompet), Jim Guldemond (gitaar) en Vedran Matic (bas) spelen deze jonge muzikanten een mooie eerste set met lekkere standards.
Voor de tweede set een totaal andere gitarist (Marc Janssen?), die heel mooi en ingetogen speelt. Standards als Night in Tunesia en Mercy, Mercy, Mercy komen er goed uit. Verder zijn er vanavond niet veel muzikanten, want die moeten vandaag allemaal elders optreden.
Maar vlak voor het begin van de derde set komen ze dan toch binnen: Vivienne Aerts en Kurt Schwab spelen ook nog een stukje mee. Onder andere een mooie versie van I Fall in Love too Easily, maar dan is het middernacht (en voor Vivienne dus 6 uur in de ochtend) en is de jamsessie weer voorbij. Prima afsluiting van een schitterend Pinksterweekend en welkom thuis Vivienne!

LINKS:
Vivienne Aerts
Blind Bob & The Grill Plates
Lautareasca
Soso Lakatos
Hanna Shybayeva
Ysaÿe trio
Cum Laude Concerten
Kurt Schwab
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: