maandag 28 mei 2012

Muzikale topdag in Leiden

Voor de vierde keer alweer zijn er de jaarlijkse Cum Laude concerten op beide Pinksterdagen. Dit jaar weer groter dan ooit met liefst 23 deelnemende hofjes.
Soso Lakatos, winnaar van de Leiden Jazz Award 2012 in januari, speelt met zijn kwartet in de Francois Houttijnshof, maar het zonovergoten en piepkleine hofje blijkt een sauna, dus morgen nog maar eens kijken als in de Jan de Laterehof spelen. Bovendien is het Soso helemaal niet! Wel de rest van zijn kwartet.
Het grootste deel van het programma bestaat uit klassieke muziek, slechts een paar hofjes hebben jazz of folk. Dit verslagje van de Cum Laude concerten is dus niet erg representatief, met de nadruk op de jazzconcerten, maar de sfeer is natuurlijk overal goed.
Toch maar een stukje klassiek meegepikt, want saxofonist Ties Mellema schijnt iets bijzonders te zijn.
In de Brouckhovenhof geeft hij muziekles en speelt hij stukken van Ian Wilson en Bach, het eerste celloconcert op baritonsax ('een cello is eigenlijk een baritonviool'). Ook nog een nieuw stuk van Jorrit Dijkstra dat gebaseerd is op de baspartij van I Heard it Through the Grapevine en vier melodieën ven Philip Glass'12 melodies.
De stukken van Wilson en Dijkstra speelt hij op altsax met daarbij de nodige elektronica, loopstations enzo. Mag dan klassiek zijn, het is ook zeker innovatief, bijna jazz soms. Mooi en leerzaam!
In de Van Assendelftshof speelt inmiddels een jong en energiek jazzbandje, North by Northeast, dat eerder dit jaar de Keep an Eye on Jazz award won. Hier worden de grenzen tussen jazz en rock verkend, het knalt!
Traditiegetrouw eindigt de eerste Cum Laude dag in de Jan de Laterehof want in dit studentenhuis is het altijd goed toeven. Bier en bitterballen, de catering is prima. En ook de muziek is altijd prima, vorig jaar speelde hier nog Kapok en Tin Men and the Telephone, nu staat hier het Dominic J. Marshall trio. Speelt wel vaker in De Twee Spieghels, maar hier klinkt het ook weer lekker.
En over De Twee Spieghels gesproken, daar is Adreas Metzler's New Solutions aan hun tweede set begonnen. Samen met Achim Heine op drums en David Golek op gitaar spelen ze voor een select publiek nog ruim een uur lang warme, subtiele gitaarjazz. Genieten.
En alsof het allemaal nog niet genoeg is vindt vanavond ook nog de finale van Werfpop indoor plaats in het LVC. Zes bands strijden om twee plaatsen op Werfpop op 8 juli. De spits wordt afgebeten door The Apollo Project (gisteren nog op de Beestenmarkt) een hecht en energiek gezelschap dat vanavond alles uit de kast haalt. Kanshebber.
In een half uur moeten de bands zich bewijzen en dat is best wel kort. Maar de Peterlees doen het met verve en knallen van begin tot eind. Strakke punkrockers met een overdosis aan energie. Het enige waarvan je ze zou kunnen betichten is een gebrek aan variatie.
Atlantic Attraction brengt die variatie wel en de nummers kloppen allemaal, maar toch ontbreekt er iets, de vonk slaat niet echt over.
De jongste band vanavond zijn de Kreatones met een originele insteek en verfrissend geluid. Misschien nog iets te weinig ervaring om een plaats op Werfpop te verantwoorden, maar hou ze in de gaten. Tip voor de toekomst!
De vijfde band is Suffix, een heavy metal band die, hoe kan het ook anders, via Lazarus in de finale is gekomen. Ze doen vreselijk hun best maar kunnen het publiek niet overtuigen. Niets mis met heavy metal, maar het eigen geluid ontbreekt hier een beetje.
En een eigen geluid heeft Long Conversations juist wel! De muziek wordt steeds beter, de presentatie ook en in deze bezetting lijken ze onverslaanbaar. Een jaar geleden konden ze nog niet echt overtuigen, nu stáán ze er. Aanrader!
Tijdens het juryberaad en het stemmen tellen, er is een juryprijs en een publieksprijs, speelt de Haagse band Los Jalapenos. Stevige rockers die de pauze goed opvullen. Opvallend in het laatste nummer is een stukje uit Hocus Pocus dat ze erin verwerkt hebben.
Maar dan is het zover, het publiek spreekt zich uit voor The Apollo Project, de vakjury voor Long Conversations, een mooie afsluiting van deze finale, want eigenlijk waren dat de favorieten van MuziekGezien.

LINKS:
Soso Lakatos
Ties Mellema
Dominic Marshall
Cum Laude concerten
New Solutions
De Twee Spieghels
The Apollo Project
Peterlees
Atlantic Attraction
Kreatones
Suffix
Long Conversations
Los Jalapenos
LVCWerfpop

Geen opmerkingen: