zondag 20 mei 2012

Zomerse muziek in zomers Leiden

De zondag begint met veel regen, maar al snel wordt het droog en om een uur of twee breekt zelfs de zon door. Dus eindelijk weer eens naar de Leidse Hout voor maar liefst twee optredens. Om te beginnen in de muziektent waar de Blue Friends Jazzband lekkere jaren dertig en veertig swing ten gehore brengt. Met Jeroen Koning (gitaar), Kees Broekhof (sax/zang), Rob Elsenaar (drums), Dedde Zeelenberg (trompet), Frans Bouwmeester (bas), Ann Vossen (zang), Pieter Andringa (sax/klarinet/zang) en Marc Mous (toetsen) is het aangenaam toeven bij de swingende muziektent. Met een mix van eigen nummers en standards in eigen of andermans arrangement begint de zondagmiddag goed.
Klokslag vier is het optreden in de muziektent afgelopen en begint het optreden voor het terras van het Theehuis in de Leidse Hout. Niet de aangekondigde G-Runs and Roses maar Twisted Timber geeft daar een bijna akoestisch concert. In Voorthuizen was de afgelopen drie dagen het European World Of Bluegrass festival en dan komt G-Runs and Roses uit Tsjechie standaard ook even naar het Theehuis, maar op het laatste moment verhinderd en de eveneens uit Tsjechie afkomstige Twisted Timber vervangt ze. Helemaal niet verkeerd, maar helaas niet zo virtuoos als G-Runs and Roses vorig jaar. Maar wel heerlijk weer buiten op het terras.
Dan nog even naar De Twee Spieghels, ook al is dat binnen, waar het Ying-Da & Minyen Combo staat aangekondigd. Geen idee wat dat gaat worden, waarschijnlijk conservatoriumstudenten die heel netjes het hele Real Book kunnen spelen, maar niets is minder waar. Ja, studenten zijn het wel, maar ze spelen vooral veel eigen nummers. Het is een gelegenheidsformatie rond de Koreanen Ying-Da Chen (gitaar) en Minyen (saxofoon), de eerste studeert in Amsterdam, de tweede in Brussel en ze zijn even samen voor een paar optredens in Nederland.
Aangevuld met Kevin van den Elzen op drums en Theo Balbig op bas (beiden stonden hier al eens tijdens de voorrondes van de Leiden Jazz Award, evenals Ying-Da Chen, en Theo maakt ook deel uit van Aizu) staat hier een hecht kwartet dat een combinatie laat horen van goed samenspel, mooie improvisaties en inventieve soli. Een meer dan aangename verrassing!

LINKS:
Blue Friends Jazzband
Vrienden van de Leidse Hout
Twisted Timber
Theehuis Leidse Hout
Kevin van den Elzen
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: