woensdag 27 november 2013

Twee topprestaties vanavond in Amsterdam

Vandaag weer naar Amsterdam voor het begin van de derde Club 100 en dat is gelijk een hele mooie, want de allereerste try-out van het nog naamloze quintet rond Morris Kliphuis. Met Jochem Braat op piano, Lucas Dols op bas, Floris van der Vlugt op sax en Yonga Sun op drums. Spelen drie nieuwe composities van Morris en die mogen er zijn, met veel variatie, veel improvisatie en veel plezier gespeeld. Prachtige, beetje mysterieuze muziek met boeiende uitstapjes naar de free-jazz, een topprestatie in Zaal 100!
Er komt nog veel meer bij Club 100, maar iets verderop in Paradiso gaat Celine Cairo zo haar EP Follow presenteren en dat is ook iets om naar uit tekijken. Vorig jaar voor het eerst gezien op de Jazzdag in Rotterdam waar ze een verpletterende indruk maakte evenals op het Jazzfest in Amsterdam en afgelopen zomer nog op het Kloosterpodium in Noordwijk, idem dito. En met Ladies of the Lowlands natuurlijk in Arnhem en afgelopen zondag nog in Rotterdam.
De uitverkochte bovenzaal in Paradiso wordt eerst onthaald op de nieuwe videoclip van het nummer Follow, daarna spelen Celine en haar band, met voor deze gelegenheid (hij doet ook op de EP mee) Ruben Hein achter de piano. Als eerste wordt er wordt een mix van mooie oude en prima gloednieuwe nummers gespeeld. Met Benjamin Rheinländer op drums en Emma van der Schalie op viool.
Maar dan wordt het toch echt tijd voor de nieuwe EP en daarvoor worden nog vier Ladies erbij geroepen: Fridolijn, Yori, Cato en Sofie doen de achtergrondvocalen. Het aangrijpende Follow, met opzwepende More en het prachtige Frozen Waters besluiten het optreden. Maar het publiek heeft er nog geen genoeg van, dus na de nodige bedankjes, niet in de laatste plaats aan producer Fin Greenall (Fink) volgt er ook nog een toegift waarbij de Ladies halverwege (spontaan?) op het podium springen en meezingen.
Topprestatie deze EP, deze geweldige zangeres en deze meer dan geweldige band met als altijd Mart Jeninga, maatje en partner in crime op de bas. Koop die nieuwe EP en ga haar zien op haar (theater)toer vanaf januari 2014!

LINKS:
Morris Kliphuis
Club 100
Zaal 100
Celine Cairo
Paradiso

Geen opmerkingen: