zondag 24 november 2013

Songbird festival de moeite meer dan waard

Het Songbird festival is, de naam zegt het al, vooral een festival met singer-songwriters. Het speelt zich af op zes podia in De Doelen in Rotterdam met 22 artiesten, soms solo, soms een hele band of, zoals in het geval van When We Are Wild, 3/5 band. Het is een zitzaal en dat heeft het voordeel dat het publiek écht zit te luisteren naar de sfeervolle indie-folk van de band rond zanger Hille Stellingwerf. Mooi half uurtje.
Helemaal aan de andere kant van De Doelen speelt intussen Orlando al en hoewel dit een stazaal is en daardoor iets rumoeriger weet Tessa Douwstra met haar complete band het publiek aardig onder controle te houden. Bij Leave a Key laat ze het publiek zelfs uitstekend mee zingen. Weliswaar maar de helft van dit optreden gezien, maar ja, al diverse keren eerder gezien in Leiden, Haarlem en Amsterdam. Blijft nog steeds prachtig, mede dankzij de onconventionele blazerssectie!
Ruim 25/30 jaar geleden was ik hier in De Doelen op een festival, Pandora's Music Box als ik me niet vergis. Met legendarische optredens van o.a. de Gun Club en een onbekend jong bandje uit IJsland, de Sugar Cubes, hier precies in deze zaal. Zangeres heette Björk, later nog veel van gehoord. Gun je Tessa ook!
Maar er zijn twee redenen om hier te zijn en de eerste staat nu in de grote zaal: James Vincent McMorrow. Twee jaar geleden maakte hij een onuitwisbare indruk op Crossing Border in de Duitse Kerk, maar dat zit er vandaag niet in. Hij heeft een jet lag, want net terug uit Amerika, en hij speelt helemaal solo op gitaar of toetsen. En dan is die grote zaal van De Doelen niet makkelijk te bespelen als je niet in topvorm bent. De gedrevenheid en intensiteit van twee jaar geleden is ver te zoeken. Na een half uurtje is het mooi geweest, snel vergeten, het is etenstijd.
Dan weer verder met een optreden van Niels Geusebroek, nog nooit eerder gezien, maar in een stampvolle zaal maakt hij met zijn band indruk. Op een aantal nummers spelen Tom Beek en Arjan Muusz op saxen en Rik Mol op trompet ook nog mee voor een nog voller geluid. Prima optreden dat geen moment gaat vervelen, en als hij dan solo met gitaar een oude hit van Silkstone speelt kan hij bij het publiek niet meer stuk!
De tweede reden om hier vandaag te zijn is het optreden van de Ladies of The Lowlands, geen acht dit keer, want Qeaux Qeaux Joans is op toernee door Duitsland, maar de overgebleven zeven Ladies starten sterk met Fink's Perfect Darknes, het sluitstuk van hun eerste concert in LuxorLive afgelopen mei.
Dan volgt er van elk van The Ladies een klein mini concertje van twee of drie nummers en vandaag opent Yori Swart met een nieuw nummer met band en een ouder nummer waarvoor de Ladies ook nog aanschuiven. Dit gaat weer zo'n super avond worden!
Tweede Lady is Fridolijn van Finn Silver, die ook twee nummers speelt waarvan één van haar nog op te nemen solo plaat. Op piano wordt ze bijgestaan door Folkert Oosterbeek van Bruut! en bij haar eerste nummer neemt ze zelf plaats achter het keyboard. Dit is meer dan schitterend.
En zo gaat het maar door, elk concertje is compleet anders en iedere keer weer ongelooflijk mooi. Kris Berry is als derde aan de beurt en het leuke is dat elke Lady de volgende even kort introduceert, met telkens een persoonlijke noot. Maakt het nog meer bijzonder. Een huiskamer met 250 mensen in de zaal!
Ook zij speelt twee nummers en omdat haar single Let Go die ze maakte met Perquisite sinds eergisteren 3FM Megahit is krijgen we die er nog als extraatje bij, samen met alle Ladies, kippenvel!
Een gedreven Lavalu speelt eerst Brick Wall achter de piano, dan volgt Insomnia samen met vier van de Ladies, meer dan prachtig! En het leuke van deze optredens is dat ze niet allemaal dezelfde nummers spelen als de vorige keer in Arnhem, maar gewoon allemaal nieuwe nummers hebben uitgekozen. En het andere leuke is dat bijna al die Ladies al eens of meerdere keren hier op dit blog voorbij kwamen!
En ook Sofie Letitre wordt weer begeleid door een band en Ladies bij haar eerste nummer, het tweede speelt en zingt ze vanachter de piano met band, waaronder een trompettist. We zijn inmiddels al ruim een uur onderweg en het verveelt nog geen seconde, integendeel!
Celine Cairo presenteert aanstaande woensdag haar nieuwe EP Follow in Paradiso  en ze speelt hier alle drie de nummers ervan, inclusief het zeer aangrijpende Follow zelf, met band en Ladies. En voor wie er vandaag niet bij is, woensdag neemt ze de Ladies ook gewoon mee naar Paradiso!
Als laatste is Cato van Dijck van MY BABY aan zet die eerst met band een mooie ballad zingt en dan de elektrische gitaar ter hand neemt en de boel laat exploderen. Een van de weinige nog niet eerder live geziene Ladies, daar moet snel verandering in komen!
En zoals het hoort spelen/zingen ze tot slot nog één cover van een nummer dat ze allemaal prachtig vinden. She van Laura Mvula vanavond. En dan na bijna twee uur is het afgelopen, een staande ovatie en een warm afscheid maakt deze dag tot een succes, maar de Ladies of The Lowlands, daar gaan we hopelijk nog véél meer van horen!

LINKS:
When We Are Wild
Orlando
James Vincent McMorrow
Niels Geusebroek
Yori Swart
Fridolijn van Poll
Kris Berry
Lavalu
Sofie Letitre
Celine Cairo
Cato van Dijck
Ladies of the Low Lands fansite
Songbird
De Doelen

Geen opmerkingen: