zondag 17 november 2013

Via improvisaties naar Filipijnen benefiet

Zoals elke derde zondag van de maand is er weer het Theatercafé in Scheltema, met veel muziek vandaag. Om te beginnen singer-songwriter Door Visser die samen met Eric Hantelmann op gitaar en Hans Visser op bas vrolijke zondagmiddagmuziek neerzetten. Klinkt prettig Amerikaans, met een vleugje Joan Baez en een cover van Carole King en verder eigen nummers. En als Door bij het inzetten van It's Too Late de openingszin opeens vergeten is zoekt het publiek dat razendsnel op en kunnen ze weer verder. Hilarisch moment, maar verder een erg mooi optreden, mét terechte toegift! Ondanks dat Eefje Mesker (tweede stem en kleine instrumenten) met kiespijn thuis is gebleven.
Dat hilarische moment komt goed uit, want cabaretier Jasper van Kuijk heeft ook moeten afmelden wegens ziekte. En het volgende optreden van Merlijn Nash loopt vertraging op door een lege accu van zijn auto. Het kleine gaatje in het programma wordt opgevuld door dichter Menno Olde Riekerink van RAU, de derde act van vanmiddag. Dan speelt singer-songwriter Merlijn toch nog een prima set, alsof er niets gebeurd is, met een soort minimal music op de toetsen en mooie teksten.
Tenslotte is het de beurt aan RAU, een trio uit Rotterdam, Amsterdam en Utrecht, met Johan Visschers op elektrische gitaar en zang, dichter Menno Olde Riekerink en Selma Peelen op akoestische gitaar en zang. Verrassende combinatie waarbij de gedichten van Menno worden begeleid door een gitaar en overgaan in composities van (een van) de twee gitaristen. Prachtig Theatercafé weer deze maand, ondanks alle hindernissen, volgende is op 15 december!
In De Twee Spieghels zouden vanmiddag Lo van Gorp (zang en sax) en Martijn van Iterson optreden, de eerste is er wel, de tweede onverwacht niet, maar dat wordt last minute prima opgelost door Frans Heemskerk op de Fender Rhodes. Dat is dus wel flink improviseren, maar hoewel het repertoire (van Paul Simon tot The Beatles) niet echt verrassend is, is de uitvoering dat wel. Adembenemend! Het spelplezier spat er vanaf en het is fijn Frans Heemskerk weer eens live te zien.
Afsluiter van de dag is het benefietconcert voor de Filipijnen in 't Praethuys dat begint met een kort bluesy-jazz optreden van Dieke en Patrick, de organisatoren van deze avond. Verrassend en mooi optreden van deze Finvarra folkies!
Dan is het natuurlijk tijd voor de Men in Blues als altijd op zondagavond met Robbie, Chris, Aad en Harm. Weer genieten van de stevige blues en mooie Americana. Om de avond extra luister bij te zetten leest Fons ook nog een paar korte gedichten voor.
In de laatste set gaat Men in Blues helemaal los met Frans Heemskerk (alweer!) op toetsen en Bart Landstra op mondharmonica en zang. Ze sluiten af met prachtige versies van Temptation en Willin' en spelen als toegift ook nog eens Take Me Home. Helaas vanavond Ian Siegal moeten missen in de Q-Bus, maar dit was het meer dan waard!
------------------------------------------------------------------------------------
ps De Benefietavond in 't Prathuys heeft meer dan € 500 opgebracht. Dat is maandagochtend bekend gemaakt op TV West door Patrick, die daar ook nog samen met Dieke en Flo een nummer van Kirsty McGee speelden.

LINKS:
Door Visser
Merlijn Nash
RAU
Theatercafe
Scheltema
Lo van Gorp
Frans Heemskerk
De Twee Spieghels
Men in Blues

Geen opmerkingen: