zaterdag 10 november 2012

Iets te druk maar veel moois gehoord op het Jazzfest in Amsterdam

Voor de tweede maal wordt dit jaar het Jazzfest gehouden in de Amsterdamse Studio/K. Een festival met opkomende en gevestigde musici uit de Amsterdamse jazz scene. In de kleinste van de drie zalen begint het meteen goed met Joris Roelofs op basklarinet en Reinier Baars op gitaar. Beiden al wel een paar keer in Leiden gezien, maar nog nooit samen. Spelen nummers van Monk met een mooie Round Midnight er bij. Prima start van het festival.
Studio/K is een voormalig schoolgebouw dat nu een bioscoop, club en restaurant is. Logistiek een nachtmerrie, zeker omdat één van de bioscoopzalen gewoon in gebruik is en film- en festivalbezoekers elkaar kruisen. Maar daar heeft het Matiss Cudars Quartet geen last van, ze spelen een spannende crossover tussen jazz en pop met veel ruimte voor improvisatie. Met Matiss Cudars op gitaar, Toms Rudzinskis op sax, Lennart Heyndels op bas en Kaspars Kurdeko op drums. Grappig dat drie van de vier al wel eens in Leiden in De Twee Spieghels stonden.
In de andere filmzaal is weer iets heel anders te horen. Groots en meeslepend speelt het Franz von Chossy Quintet een suite in negen delen rond de verdrijving van Adam en Eva uit het paradijs. Een schitterende mix van jazz, klassiek en pop! Met Franz von Chossy op piano, Jeffrey Bruinsma op viool, Alex Simu op klarinet Jörg Brinkman op cello en Yonga Sun op drums. Het festival kan al niet meer stuk.
En er komt nog zoveel moois, zoals het K Trio in het kleine zaaltje. Met Kristján Martinsson op piano, Pat Cleaver op bas Kristijan Krajncan op drums. Spannende experimentele jazz, beetje vergelijkbaar met Tin Men & the Telephone, maar toch ook weer anders. Boeiend.
Uitgekeken naar het optreden van saxofonist Ben van Gelder, want nog nooit op eigen titel gezien. Samen met de ijzersterke ritmesectie bestaande uit Stefan Lievestro op bas en Mark Schilders op drums, die wel vaker samenwerken zoals met Tom Beek of Marzio Scholten. Dus dat zit wel goed. En Ben van Gelder blijkt inderdaad zijn faam waar te maken, wat een schitterend geluid! Hij speelt een combinatie van eigen nummers en standaards, en ook Round Midnight komt (weer) voorbij.
Celine Cairo stond eerder dit jaar op de Jazzdag in Rotterdam en was daar de grote verrassing. Het verrassingselement is er nu dus niet meer, maar het optreden staat als een huis ondanks een paar storende geluidsprobleempjes. Wat een mooie nummers, wat een goede stem en wat een prima begeleiders in de vorm van Anne Bakker op altviool, Mart Jeninga op bas (en op het eind ook even op gitaar) en Tim Vermulst op drums. Maar ook solo klinkt het prachtig!
Ondertussen is het festival helemaal uitverkocht en zijn sommige zalen al snel vol. Geen Dominic J. Marshal, geen Ruben Hein en voor de zekerheid ruim van te voren gaan zitten voor Tin Men and the Telephone, dus ook geen Mechanical Duck. Maar terecht want een kwartier voor aanvang zit de zaal al stampvol. Logisch, want dit is een band die altijd blijft verrassen ook bij zevende bezoek in anderhalf jaar!
Zes weken geleden nog gezien bij Hot House in Leiden en nu vanavond weer met een hele hoop nieuw materiaal. Tony Roe, Lucas Dols (nu met een witte bas) en Bobby Petrov maken er weer een geweldig, ingenieus en humoristisch optreden van, met een leuke bijrol van Anton Goudsmit op antwoordapparaat en video.
Met al die nieuwe nummers zijn een aantal favorieten van het eerste uur verdwenen, maar als altijd zit er nog steeds een verhaallijn in het optreden en oude elementen van verdwenen nummers komen toch weer terug in nieuwe nummers. Jammer alleen van de kleine eendjes, je hebt zo van die favorieten, maar wat er voor is teruggekomen is minstens zo goed!
Het laatste optreden is van de Ploctones, maar omdat dit nog het enige optreden is staat er lange rij voor de deur. Tijd om de laatste tram naar het station te halen, de Ploctones komen tenslotte in januari weer naar Leiden.
Jazzfest Amsterdam is een prima klein festival, met veel muzikanten die wel vaker op dit weblog stonden, maar vandaag vaak in allerlei andere, verrassende samenstellingen. En als je bedenkt dat er maar liefs vijftien groepen speelden, plus dat er een lezing, een workshop, een film en een dj waren en dat het geheel maar € 7,50 kostte in de voorverkoop, dan kun je erop rekenen dat iedereen volgend jaar weer terugkomt!

LINKS:
Reinier Baas
Joris Roelofs
Matiss Cudars Quartet
Franz von Chossy
Jeffrey Bruinsma
Alex Simu
Jorg Brinkmann
Yonga Sun
K Trio
Kristijan Krajncan 
Pat Cleaver
Kritján Martinsson
Ben van Gelder
Stefan Lievestro
Mark Schilders
Celine Cairo
Tin Men and the Telephone
Jazzfest Amsterdam

Geen opmerkingen: