vrijdag 9 november 2012

Altijd weer verrassingen bij Popronde

De Popronde is eindelijk neergestreken in Leiden. 33 bandjes op 19 locaties is natuurlijk veel te veel op één avond, dus je moet kiezen. Eerst maar eens naar de Q-Bus waar Duncan Idaho de avond aldaar opent. Het is nog niet erg druk en ook de band komt langzaam op gang en dan is een optreden van 30 minuten eigenlijk te kort, want pas tegen het eind weten ze te overtuigen.
Maar dat is ook het idee van de Popronde, om artiesten buiten hun eigen regio bekendheid te geven en de interesse van een groter publiek te krijgen. En dat lukte gelijk uitstekend met Oh, Brave Wide Eyes een zingend duo op gitaar en mandoline bij de nieuwe Vrijplaats. Helemaal unplugged en ook niet in de schijnwerpers maken ze er een mooi en intiem optreden van.
Weer terug in de Q-Bus staat Atlantic Attraction op het podium. Maar dat is toch een Leidse band die we al vaker gezien hebben? Inderdaad, maar omdat twee van de bandleden tegenwoordig in Den Haag wonen konden ze toch hier spelen. Goed als altijd.
En weer terug bij de buren van de Vrijplaats is inmiddels The T.S. Elliot Appriciation Society begonnen aan indrukwekkend en ontroerend optreden. Ook hij verkiest een plekje tussen het publiek boven die in de spotlights wat de intimiteit ten goede komt en wat natuurlijk ook bij een vrijplaats past. Jammer alleen dat een deel van het publiek zichzelf belangrijkjer vindt dan de muziek en overal doorheen kletst.
Daar hebben de rockers van The Crowns geen last van, die hebben de volume knop vol openstaan bij Bad Habits. Dat is vanavond het 3FM Serious Talent Stage en de heren staan behoorlijk te rocken. Begin volgend jaar komt hun cd uit en nu spelen ze daar alvast wat nummers van.
In De Oude Harmonie staat een band met het label jazz, maar daar heeft het weinig mee van doen. Soul, funk, pop, surf, wereldmuziek en welgeteld één bossanova mengen The Spinshots moeiteloos door elkaar, voor het meerendeel in eigen nummers. Het swingt dat het een lieve lust is en het dak gaat er bijkans af. Het publiek is enthousiast, gaat zelfs dansen, en dat slaat weer over op de band die gewoon een uur blijft doorspelen en er volgt nog een toegift ook. Grappig dat ze er ook af en toe een Franstalig nummer doorheen gooien, zoals op het eind Poupée de Cire, poupée de Son. Verrassing van de avond!
Doordat The Spinshots zo heerlijk uitliepen bijna het hele optreden van Wooden Constructions in het LVC gemist. Jammer, want dat laatste nummer klonk echt geweldig. En volgens mensen die het optreden wel vanaf het begin hadden meegemaakt was het hele optreden zo, nou een volgende keer dan maar.
In het LVC is dus de afterparty en de slotact van deze Popronde is Wannabeastar. Veel uiterlijk vertoon, maar muzikaal heeft het allemaal weinig om het lijf. Niet dat er slecht gespeeld wordt, maar je moet er van houden, meer een theatervoorstelling dan een muziekoptreden. Kortom, het is weer mooi geweest voor dit jaar, tot 2013!

LINKS:
Duncan Idaho
Oh, Brave Wide Eyes
Atlantic Attraction
T.S. Eliot Appreciation Society
The Crowns
The Spinshots
Wooden Constructions
Wannabeastar
Popronde

Geen opmerkingen: