maandag 26 november 2012

Muziek van wereldklasse vandaag (weer) in Leiden

Het is weer een muzikaal gekkenhuis in Leiden vandaag, maar doordat veel optredens op verschillende tijdstippen zijn gepland moet het toch lukken daar in ieder bij een vijftal van bij te wonen. Weet nu al dat Janne Schra en Happy Acorns niet gaan lukken, maar er blijft genoeg moois over. Om te beginnen met Michael Kiwanuka instore bij Velvet.
En dat die populair is was wel bekend, maar nog nooit was het zó druk bij de Velvet, mensen stonden tot op de straat. En dat allemaal voor vier prachtige liedjes die hij solo, met alleen een akoestische gitaar zingt. Binnen een kwartier is het alweer afgelopen, maar wat een stem! En gezien de toeloop van vandaag lijkt het logisch dat hij op zijn volgende tournee ook een grotere zaal in Leiden aandoet.
Op Aalmarkt 15 is er weer een jamsessie, ditmaal voor kinderen. Een leuk idee en een aantal ouders doet ook mee, maar wat blijkt de kleinsten willen allemaal liefst achter het drumstel. En dan zo hard mogelijk!
Veel beschaafder gaat het er aan toe in De Twee Spieghels bij de try-out van het Crescent Double Quartet. Ruim een jaar geleden stonden ze hier ook, toen ter voorbereiding op hun cd-presentatie, nu als voorbereiding op een nieuwe toer die ze gaan maken. Het is weer een volle bak en het publiek luistert ademloos. Ze spelen veel van hun cd Radio Mundial en ook een paar nieuwe nummers. Voor het eerst, wereldpremiére dus! En dan nog even de iets anders samengestelde band:
Saxofoons: Aart van Bergen
Piano: Kaan Bıyıkoğlu
Contrabas: Sándor Kém
Drums: Remco Menting (Kapok)
1e Viool: Ben Mathot
2e Viool: Ioan Haffner
Altviool: Yanna Pelser
Cello: Eduard Ninot
Na deze twee bijzondere optredens weer terug naar de Aalmarkt 15 voor een optreden van FinnSilver in een akoestische setting. Nou ja, zonder drums, blazers en elektronica, een huiskamer uitvoering zeg maar. Zangeres Fridolijn van Poll die inmiddels wel grotere podia gewend is (in Tokio, Osaka, op North Sea Jazz) voelt zich duidelijk thuis in deze huiskamer, die haar doet denken aan StuKaFest optredens.
Glenn Gaddum Jr (Sven Hammond Soul) op bas en Folkert Oosterbeek (Bruut!) op piano begeleiden haar prachtige zang en mooie, frèle singer-songwriter jazzliedjes. Ook hier luistert het publiek, er zitten zelfs fans uit Delft tussen, weer muisstil toe en geniet een uur van een schitterend optreden! We gaan deze huiskamer van Sandra Spaceflower straks nog heel erg missen.
Na al dit prachtigs kun je de dag nog maar op één manier afsluiten en dat is in 't Praethuys voor de wekelijkse portie Men in Blues. Met Chris Koenen, Robbie Carré, Frans Heemskerk en Cedric Glans en een gastrol voor zanger Joop. Rock & roll!

LINKS:
Michael Kiwanuka
Velvet
Crescent Double Quartet
De Twee Spieghels
FinnSilver
Sandra Spaceflower
Men in Blues

Geen opmerkingen: