woensdag 3 oktober 2012

3 october weer heerlijk allegaartje

De 3 october begint regenachtig en pas na de start van de optocht wordt het eindelijk droog, dus toch nog een stukje gekeken, want zoals altijd loopt er ook veel muziek mee tussen de praalwagens. Opvallend dit jaar is het 'moordende' tempo, er vallen geen enorme gaten en maar één keer staat de stoet even stil.
De optocht is daardoor vroeger afgelopen dan verwacht en het muziekprogramma heeft daar natuurlijk niet op gerekend. Op 't Gerecht op het podium van Schommelen staat al wel Peter Steinman liedjes uit voornamelijk de jaren 60 en 70 te spelen. Wat opvalt is zijn uitstekende stem. Tijdens één nummer speelt Flo ook nog even mee op zijn mondharmonica.
Binnen bij De Twee Spieghels staat de Funk Jazz Republic te spelen, een gelegenheidsformatie met met onder andere Richie Reichgelt en Tom van der Zaal. En ook al spelen ze Summertime, buiten blijft het herfstig, maar vooralsnog droog.
Tijd voor de blues dus, met SugarBoy & the Sinners bij Schommelen. Gisteren ook al gezien in Scheltema, maar het gaat niet snel vervelen deze mix van bestaand en eigen werk. Opvallende nummers zijn de altijd weer rock-a-billy versies van No Fun en Slow Down. Blijft een feest om naar te kijken!
Bij café In De Oude Marenpoort staat de Habes Partyband, een prima studentenformatie die allerlei covers spelen. Op 11 november spelen ze in de halve finale van de Clash of the Coverbands in het LVC.
Want dat is typisch Leidens Ontzet, er worden héél véél covers gespeeld. Dat geldt natuurlijk ook voor O'Nine, die dat al jaren zeer verdienstelijk doen, hier op het Vrouwenkerkplein bij 't Praethuys.
Bij het Stadstimmerhuis is een Ambachtenmarkt georganiseerd door de Stichting Historische Haven Leiden en de lokale buurtvereniging. Er zijn historische schepen op bezoek en er is muziek van de maritieme folkgroep Act of Mutiny.
En dat wordt dan weer afgewisseld met het zeemanskoor Rumor di Mare, even heel wat anders, beetje een muzikale oase van rust binnen alle drukte van Leidens Ontzet.
Want om de hoek, op een podium bij de Morspoort staat De Slechte Band weer als vanouds te knallen. Gaan alweer een flink tijdje mee en zijn lang zo slecht niet als de naam doet vermoeden. Ook een liedje over Leiden-Zuid: Oh, oh, Den Haag.
Bij Rubberen Henkie die voor Lemmy's speelt is het overvol, zo breed is de Morsstraat ook weer niet. Dus wel Marie gehoord, maar niets van gezien. Dan maar weer terug naar 't Praethuys voor Rawhide & the Hilltillies, tijd voor onvervalste country dus. Prima optreden voor een enthousiast publiek. Dat tijdens het voorlaatste nummer de stroom uitvalt mag de pret niet drukken, ze maken het gewoon onversterkt af.
Na afloop even kijken bij Hans Dulfer bij Scarlatti, maar ook daar is er geen doorkomen aan. Dus weer terug naar 't Praethuys voor Klavan Gadje en inmiddels is het hier ook goed vol aan het lopen. En voor een uitzinnig publiek zetten ze weer een gave show neer.
Dan wordt het tijd voor een laatste afzakkertje bij de Uyl van Hoogland waar de Roodborstjes (met Martijn Groen op drums) allerhande popcovers speelt. Van Strawberry Fields tot Rosegarden.
Ook in Jantje van Leiden is er nog muziek, het Rob Baars Collective (met Robbie Carré op drums) zet hier de (overvolle) boel met blues en rock flink op z'n kop. Snap nu ook waarom Men in Blues nergens speelt, ze hebben weliswaar de beschikking over twee drummers, maar die zijn dus allebei al bezet, Robbie hier en Martijn in De Uyl.
Via twitter lees je dan dat er in De Branderij ook nog iets leuks speelt en ja hoor, voor een niet al te omvangrijk publiek speelt de uitstekende band Radio Acoustic nog een prima set. It Takes Two, Little Green Bag, You Can Call Me Al en Listen to the Music staan allemaal als een huis. Geweldige zangeres ook. Dé grote verrassing van deze 3 october!
Absoluut niet verrassend, maar altijd een genot om te zien zijn Blood, Sweat & Kiers die in de steeg bij De Bonte Koe spelen. Ook hier is niet overmatig druk, maar het loopt inmiddels tegen middernacht, het vuurwerk bij het Ankerpark is natuurlijk al aan de gang en morgen is het gewoon donderdag. Toch weer een leuke afsluiter van een oergezellig Leidens Ontzet!

LINKS:
SugarBoy and the Sinners
Habes Party Band
O'Nine
Act of Mutiny
Rumor di Mare
De Slechte Band
Rawhide and the Hilltillies
Klavan Gadje
Roodborstjes
Radio Acoustic
Blood, Sweat & Kiers
3 october

Geen opmerkingen: