zaterdag 14 juli 2012

Rondje door Leiden

Het is weer zo'n dag dat Leiden vol met muziek zit, het begint 's-middags al met een bezoekje aan Scheltema waar de tweede Songwriter Workshop van Vivienne Aerts gehouden wordt. Het is de laatste dag van de drie en de laatste puntjes worden op de i gezet. Er wordt nog hard gewerkt, vanavond is de presentatie in Studio de Veste. Verder maar niet storen dus.
En door naar de Velvet waar een instore optreden is van The Kik. Ter promotie van hun nieuwe cd Springlevend natuurlijk. Vorig jaar stonden ze hier nog op het Triplex festival in het LVC, geheel elektrisch en met blazers, hier spelen een half uur semi-akoestisch. Zingen nu alleen nog maar Nederlandstalig en hebben er duidelijk zin in bij dit drukbezochte optreden.
In De Twee Spieghels is dan al Adreas Metzler's New Solutions begonnen, wel even omschakelen na The Kik, deze mooie sferische jazzimprovisaties. En dat is pas het middagprogramma, de avond moet nog beginnen!
En die avond begint in Studio de Veste met de resultaten van de tweede Songwriters Workshop. Woensdag waren de jongeren nog hier, nu de twintigplussers. Als eerste zingt Ed zijn net geschreven nummer I'm a Writer solo.
Opvallend verschil met afgelopen woensdag is dat er veel meer samenwerkingen zijn ontstaan, dus als Lucien op gitaar zijn Market Alley Blues zingt wordt hij begeleid door medecursisten op bas, mondharmonica en zang. Ook Vivienne Aerts zingt en speelt mee op de vleugel. Het nummer doet denken aan Dan Hicks & his Hot Licks uit begin jaren zeventig, en dat is altijd goed!
Wildrik op gitaar, mondharmonica en zang doet het wel weer solo met zijn nummer Contemplation. Doet wat denken aan de oude Johnny Cash. Nog een verschil met afgelopen woensdag is dat veel van deze muzikanten hier voor het eerst zelf een nummer hebben geschreven, bij de jongeren lag dat wel anders.
Bassist en zanger Tomme heeft zijn nummer Water ook weer ingevuld met veel medecursisten. Het rammelt hier en daar nog wel een beetje en wat wil je ook na slechts drie dagen, maar het ambitieniveau is hoog en het is wel heel bijzonder! Behoorlijk geëngageerd liedje.
De Ierse dichter Philip zet hier voor het eerst een gedicht op muziek, dat pakt goed uit. Tom Waits-achtige sfeer en dat is altijd goed. En ook weer veel samenwerking met de andere cursisten.
Tenslotte is er Frederieke die samen met Vivienne Gathering my New Life speelt op piano en zang. Eigenlijk zou Ed op gitaar ook meespelen, maar de techniek laat het helaas afweten. Toch een mooi nummer en een geweldige zangeres!
De resultaten van de twee Songwriting workshops zijn heel leuk en heel divers. Interessante verschillen ook tussen de 'geroutineerde' songwriters bij de jeugd en de 'beginnende' songwriters bij de volwassenen. Dat laatste maakt het alleen al boeiend!
Het programma in Studio de Veste is wel behoorlijk uitgelopen, dus in de SUB071 zijn ze allang bezig. Niet de aangekondigde Bird Control maar Monotoon staat er, twee minuten van gehoord. Na de pauze spelen La Vie de Boheme eerst een nummer met performer Harold Schellinx dat associaties oproept met optredens van Minny Pops en Nasmak, hoewel? Na ja, lekker gek in elk geval. Daarna zakt het een beetje in met een kruising tussen Doe Maar en een hele vroege Orchestral Manouvres in the Dark.
Terug in Studio de Veste speelt Blood, Sweat & Kiers weer als vanouds, swingende rock-a-billy. En als dan ook nog eens Hans Dulfer ouderwets mee gaat spelen is het hek van de dam en is deze dag niet meer kapot te krijgen!

LINKS:
Vivienne Aerts
Scheltema
The Kik
Andreas Metzler
De Twee Spieghels 
Harold Schellinx
SUB071
Blood, Sweat & Kiers
Hans Dulfer
Studio De Veste

Geen opmerkingen: