zondag 4 december 2011

Waardige afsluiting van een (veel te kort) tijdperk

Vandaag staan bassist Cedric Glans & friens op het affiche van De Twee Spieghels en die vrienden zijn zeker niet de minsten. Want hij heeft Sven Rozier op drums, Ewald Ebing op piano, Kurt Schwab op baritonsax en Bernard Berkhout op klarinet bij zich, een nieuwe combinatie van oude bekenden dus weer.
Ze spelen heerlijke standards zoals In A Mellow Tone en Honeysuckle Rose, waarbij Vivienne Aerts meezingt, evenals bij de toegiften Bye Bye Blackbird en Route 66. Het is weer een heerlijke, swingende en lekker ongecompliceerde jazzmiddag in de afgeladen Spieghels.
En voor je het weet is het alweer avond en omdat het zondag is betekent dat al jarenlang: Men in Blues in cafe Hunky Dory. Maar zoals al eerder bericht, Hunky Dory is gesloten, tijd om ons verdiet te verdrinken in 't Praethuys. En voor degenen die het nog niet wisten hangt deze poster op de gesloten rolluiken van de Hunky.
Fons is daar als gebruikelijk al muziek aan het draaien, en langzaam stroomt 't Praethuys vol met vaste (zondagavond)bezoekers van Hunky Dory. De Men in Blues zijn er natuurlijk ook allemaal, evenals Sjors en Flo. En er wordt natuurlijk blues gedraaid. Het is tenslotte geen feest.
Aanvankelijk heeft het zelfs nog iets van een begrafenis sfeertje, maar zoals dat ook eigenlijk hoort loopt het snel over in een muzikaal feestje. Bernard Berkhout haalt zijn klarinet weer tevoorschijn, alsof hij niet net de hele middag heeft staan spelen in De Spieghels.
En in de achterkamer van 't Praethuys spelen Chris Koenen en Pam McBeth weer de sterren van de hemel. Prachtige uitvoering van The First Cut is the Deepest, het geweldige nummer van Cat Stevens dat ooit een hit was van P.P. Arnold (met de latere The Nice als backing band!) maar dit terzijde, en een echte tranentrekker, best wel toepasselijk.
Het is een waardig afscheid van Hunky Dory, maar Leiden zal nooit meer zo zijn zoals het was. Laten we allemaal hopen dat Sjors een nieuwe stek in Leiden gaat vinden, want als muziekliefhebber wil dit niet te lang missen!
Nogmaals dank aan Sjors, Flo, Fons, Men in Blues en alle muzikanten en bezoekers van de Hunky Dory voor de geweldige muziek de afgelopen jaren. We willen jullie niet gaan kwijtraken, hopen dat jullie gauw ergens terugkomen!

LINKS:
Ewald Ebing
Kurt Schwab
Bernard Berkhout
Vivienne Aerts
De Twee Spieghels
Chris Koenen
Pam MacBeth
Hunky Dory
't Praethuys

Geen opmerkingen: