zaterdag 21 maart 2015

Héél veel jazz vandaag in Leiden

Jazz is er altijd in Leiden en deze week extra veel dankzij het RGBfestival. En ook Sleutelstad heeft dat in de gaten, dus Zosja vertelt bij Cultuur071 over haar cd presentatie aanstaande dinsdag in Scheltema. Tijdens de uitzending spelen ze ook nog eens twee nummers van de nieuwe cd én laten ze voor het eerst een track er van horen! Zondagavond zijn ze opnieuw te horen op Sleutelstad bij Live071 om 8 uur.
In De Twee Spieghels staat vanmiddag het geweldige kwartet Goatmusic ft. Rolf Delfos. Fantastische funky fusion en alleen gelegenheidszangeres Esther van Hees wordt node gemist. Ze staat gelukkig wel op de cd van Goatmusic, evenals Rolf Delfos en Anton Goudsmit. Weer zo'n weergaloze band hier! Met verder bandleider en componist Jan Geijtenbeek, saxofonist Nick Feenstra, drummer Daan Slagter en bassist Reindert Kragt, een mooi kwartet! De saxofonist en bassist stonden hier vorige maand nog met de formatie Kruidkoek.
En dan is het al best laat geworden, dus snel even wat eten, maar dan begint trombonist Ray Anderson gewoon een half uur te laat in de Catharinafoyer in de Stadsgehoorzaal in het kader van het RGBfestival in samenwerking met Hot House. Mooi concert, helaas niet zo overrompelend als vijf jaar geleden in De Burcht. Meandert tussen traditionele New Orleans en free style jazz door. Samen met zijn Organic Quartet, bestaande uit gitarist Steve Salerno, drummer Tommy Campbell en toetsenist Gary Versace zorgen ze wel voor bijna 90 minuten visuele sensatie voor een uitverkochte zaal. En Ray zingt er ook nog af en toe bij!
Het aansluitende concert van de Holland Big Band in de grote zaal van de Stadsgehoorzaal kan daarna minder boeien, prima band, maar een beetje te braaf na al die veelzijdigheid eerder op de avond.
Dus de dag maar afsluiten bij De Twee Spieghels waar Bernard Berkhout met een aantal vrienden weer aan het spelen is. Met Pieter van Santen achter de piano, Dolf Helge op bas, Vincent Kuiper op drums en Hans Voogt op gitaar spelen ze de ene na de andere traditional, waarbij Bernard afwisselend klarinet speelt en zingt. Lekkere afsluiting van een drukke jazzdag.

LINKS:
Zosja
Sleutelstad
Goatmusic
Rolf Delfos
Ray Anderson
Hot House
Holland Big Band
RGBfest
Bernard Berkhout
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: