woensdag 11 maart 2015

Leiden Jazz Award helemaal anders

In plaats van zes avonden over twee weken met telkens drie muzikanten is er dit jaar gekozen voor twee avonden met telkens vijf musici. En in plaats van een café is dit keer de Q-Bus plaats van handeling. Vanavond de eerste, morgen de tweede voorronde, de drie besten van elke voorronde gaan door naar de finale. Als eerste pianist Laurence Fish met zijn trio, zondag nog gezien in De Twee Spieghels. Het blijft wat kaal dit trio.
Saxofonist Yoran Aarssen deed al eerder mee aan deze zevende editie van de Leiden Jazz Award en pakt vandaag flink uit met een sextet. Die trompet en trombone erbij maken er een feestje van, maar het gaat hier altijd om de solist, niet om het collectief.
Als derde is trompettist Natanael Ramos aan de beurt, met een kwintet en dat klinkt uitstekend! En net zoals Yoran Aarssen grotendeels eigen werk tijdens het 20 minuten durende optreden.
Pianist Jochem Braat speelt met zijn trio louter eigen werk en laat horen dat zo'n trio met drums en bas toch heel spannend kan zijn. Tussen de optredens in is er telkens een supersnelle bandwisseling, hooguit vijf minuten duren de pauzes, die aan elkaar gepraat worden door (jazz)historicus Cor Smit.
Laatste kandidaat vandaag is gitarist Jelle Willems die met een quartet optreedt. Overigens geldt voor alle kandidaten dat ze nog op het conservatorium moeten zitten, dus voor de jongste afvallers, volgend jaar weer een kans.
Tijdens het juryberaad is er een spetterend optreden van saxofonist Bart Wirtz samen met Pim Dros en Kasper Kalf. Dan volgt de prijsuitreiking, eerst de publieksprijs (zonder db-meter) die naar Yoran Aarssen gaat en de drie die doorgaan naar de finale zijn Yoran Aarssen, Natanael Ramos en Jochem Braat. Die zien we dus 29 maart terug in de Stadsgehoorzaal als onderdeel van het Rhythm, Groove & Bass festival. Maar eerst morgen de tweede voorronde.

LINKS:
Laurence Fish
Yoran Aarssen
Natanael Ramos
Jochem Braat
Jelle Willems
Bart Wirtz
Leiden Jazz Award
Q-Bus

Geen opmerkingen: