zaterdag 9 augustus 2014

Waterpop in de zon

Net als vorige week bij Schollenpop waren de weersvooruitzichten voor Waterpop ronduit slecht. Maar net als vorige week klopte er niets van, het was weer een zonovergoten dag, nu in Wateringen. Genieten dus voor jong en oud, om te beginnen met theatergroep Samba Salad, muziek speciaal voor de jongste kinderen.
Voorafgaand aan Waterpop is er een bandjescompetitie, Waterproof, gewonnen door Andere Koek! en die mogen dus openen op podium 2. Een vrolijke, Nederlandstalige, ska-feestband, die ondanks het vroege tijdstip het publiek aan het meezingen, -dansen, -klappen en -springen krijgt.
Als altijd loopt er ook straattheater rond, zoals deze springende kikker, die met iedereen een praatje maakt. Ook een stel kabouters en een trio van Kerstman, Sinterklaas en Paashaas zijn aanwezig.
Maar dan gaat de muziek serieus van start met om te beginnen Wooden Saints op podium 3. Onlangs nog gezien op het Peel Slowly And See Festival in de Q-Bus in Leiden. Was toen een kleine bezetting met z'n zessen en dat smaakte naar meer. Nu de complete band, met z'n tienen, en dat is nóg overtuigender. Prachtige, soms dromerige, soms rockende indie-folk-pop van de bovenste plank!
Op podium 1 vervolgens, er is nooit een pauze, de muziek rouleert over de drie podia, de jonge band Apneu. Wel van gehoord, maar nog niet gezien en dat blijkt een aangename verrassing. Uitstekende garage-punkband uit Amsterdam waar je blij van wordt, zeker als Buzzcocks fan!
Nieuw sinds vorig jaar is ook beeldende kunst op Waterpop. Twee installaties door Westlandse kunstenaars zoals deze Krachten Bundelen van Marleen van Heijningen die geïnspireerd is op de kassencultuur in deze streek.
Terug naar de muziek, waar The Posies uit Amerika een perfecte melodieuze rockshow neerzetten. Bestaan al 25 jaar en doen het nog altijd goed. Veel enthousiaste meezingende fans ook in het publiek, dat speciaal hiervoor naar Wateringen is gekomen. Het gastoptreden van zangeres Eva Auad maakt het helemaal bijzonder!
Uit Belgie komen de uiterst beschaafde metalheads van Diablo Blvd. Wat is dat toch met die metalbands dat ze opkomen terwijl er al muziek speelt (klinkt als iets van Wagner vandaag), maar neemt niet weg dat ze een prima set neerzetten. Innemende en communicatieve zanger, die zich bijna verontschuldigt dat hij op dit familiefestival staat. Hoeft niet, Wateringen kan deze band helemaal hebben.
Drie jaar geleden speelde de Eindhovense band Hunting The Robot al tijdens de Popronde in Dranklokaal De WW in Leiden, in de tussentijd zijn ze niet stil blijven staan en met hun strakke Afro-indie-rock is het een stuk avontuurlijker geworden. Zo blijkt de Popronde, en hard werken, een ideale opstap te zijn naar bijvoorbeeld Waterpop, ook al duurt het bijna drie jaar. De aanhouder wint.
Bells of Youth daarentegen is eigenlijk pas begin dit jaar doorgebroken, mede dankzij een optreden bij De Wereld Draait Door. In maart voor het eerst gezien in De Tuin van de Smid in Leiden bij de aankondiging van het Wildernis Festival (waar ze op 24 augustus weer te zien zijn, aanrader!) Dat was toen een kleine indoor show, nu pakken ze vijfstemmig helemaal uit, wat een goede band!
Min of meer bekende groepen, die steeds beter worden, tegenkomen op een festival is altijd leuk, maar het leukste zijn de onverwachte verrassingen. En dat is dus Heymoonshaker, een duo van straatmuzikanten uit Engeland. De ene is een human beatbox, de ander een rauwe blueszanger/gitarist. Heftig! Kost de gitarist ook wel enkele snaren, maar de beatbox vult het prima op.
O ja, dan komt er ook weer zo'n stel straattheatermakers voorbij, het moet niet gekker worden. Maar de sfeer is hier weer helemaal gezellig. Waterpop valt met Werfpop en Schollenpop in de categorie altijd leuke festivals, goede muziek en bijna altijd wel een paar verrassende optredens.
The Hypnotic Eye heeft op het laatste moment moeten afzeggen en waar haal je dan zo snel nog een vervanger vandaan? Uit Den Haag dus, Hallo Venray vult de opengevallen plek prima in. Afgelopen maart nog instore gezien bij Velvet Leiden, maar dit is toch wel even wat anders. Beginnen met een ouder nummer, maar daarna toch snel over op de nieuwste cd, helemaal goed!
Voor de (MuziekGezien's) zevende keer op rij is Waterpop een muzikaal succes (er komt nog meer, maar het is genoeg zo), bekende bands die zich van een andere, beste kant laten zien als Wooden Saints en Bells of Youth, en nieuwe verrassingen, met name Apneu en Heymoonshaker. Tot volgend jaar dus maar weer!

LINKS:
Samba Salad
Andere Koek!
Wooden Saints
Apneu
Marleen van Heijningen
Posies
Diablo Blvd
Hunting the Robot
Bells of Youth
Heymoonshaker
Hallo Venray
Waterpop

Geen opmerkingen: