zaterdag 2 augustus 2014

Schollenpop houdt het droog

Je kan er dus bijna gif op innemen, het is de eerste zaterdag van augustus, er is regen voorspeld en dat valt dus grotendeels op het Scheveningse Zuiderstrand tijdens Schollenpop. Maar de voorspellingen worden steeds minder ernstig, dus toch richting Duindorp waar bij de ingang de International Shindig Band of the World & Universe staat te spelen. Vage naam en een hoog shoegaze gehalte, maar na één nummer is het moeilijk te oordelen.
500 meter verderop, tegen de zuidelijke havenpier aan, speelt vervolgens Replayced. Rock(ballads) met karakter en Michelle Alblas van Finn (hun coach tijdens het Dalton BandFest) speelt/zingt ook een nummer mee. Het zijn nog opwarmertjes, maar helemaal niet slecht.
Dan Tessa Rose Jackson, al vaker gezien en hier helemaal op haar plaats met stevige indie folk. Het feestje begint op gang te komen en de zon laat zich vooralsnog waterig zien. Waren vorig jaar al goed bezig op Waterpop en dan kan het hier niet meer misgaan, ondanks een verbrande hand van Tessa. Beterschap!
Mik Adrian is een Haagse band die afgelopen maart is opgericht en zich nu al een plaats op Schollenpop heeft weten te veroveren. Droompop met een rock-randje noemt de presentratice het en dat dekt de lading uitstekend.
Toch nog eens even kijken op het kleine podium bij de ingang waar de jonge band Maple stevige rock neerzet op de Scholstage. Piepjong Haags talent, mooi dat het hier een podium krijgt.
Snel terug naar de mainstage voor Town of Saints, vorig jaar nog gezien als een onversterkt trio tijdens Stukafest in Leiden, nu blijkt het dus een stevige en swingende rockband te zijn. Eerste echte verrassing van vandaag.
De Suburbs staan al voor de negende keer op Schollenpop (dit is de 18de editie) in een alweer nieuwe bezetting. Bassist/zanger Arie Spaans speelt ook wel eens in Leiden, maar dan met heel ander repertoire. Gewoon lekker rocken hier vandaag. Nooit eerder hier gezien, wel in 2009 op het Imagine In The Park Festival. Dat was akoustisch en óók heel mooi.
En dan gaat Schollenpop weer eens echt helemaal terug naar zijn roots met The Charm The Fury. Prima metal band met alles erop en eraan, van grunten tot moshpits en het publiek lust het rauw.
Nog een laatste keer naar de Scholstage voor Six Foot Leaping, een leuke schoolband, uit Rijnsburg die nog wel veel moeten leren.
THE3rdMAN is het prima Haagse hardrock powertrio van Jo de Roeck, die onlangs nog samen met Sacha acoustisch speelde in het Leidse Estaminet Schommelen. Dit is wel heel andere koek, een echte stevige Schollenpopband!
Vorig jaar speelde Taymir al overtuigend op PleinOpen in Den Haag, sindsdien is het hard gegaan met dit viertal. En dat is te merken ook, hun mengeling van grunge en zestiger jaren pop krijgt het hele Zuiderstrand aan het dansen. Zijn lekker bezig!
Bands moeten ook aan- en afgekondigd worden, hier de jongste presentatrice ooit op een festival, die haarfijn uitlegt waar je onder andere drankbonnen kunt kopen. Overigens is het nog steeds prima toeven hier, een waterig zonnetje en een prima temperatuur zorgen voor uitstekend festivalweer.
Totdat Kern Koppen het podium betreden, een koel zeewindje zet in, een paar donkere wolken pakken zich samen, maar met nummers als Donderwolk blazen ze die gewoon weg en tijdens Lichtinval breekt zelfs de zon voor het eerst vandaag volop door. Magisch optreden van deze altijd al uitstekende hiphopband!
Je moet soms geluk hebben als klein festival met een bescheiden budget, dat je bands boekt die kort daarna écht (internationaal) doorbreken. Schollenpop heeft dat dit jaar al heel goed voor elkaar met onder andere Town of Saints en Taymir, maar dé klapper van vandaag is het Limburgse trio DeWolff. Een soort Cream meets Allman Brothers, maar dan in de hoogste versnelling. Wat een energie en wat een geweldige nummers!
En terwijl het grootste deel van het publiek tot nu toe de muziek zittend in het zand tot zich nam, nu staat echt iedereen voor het podium. Onlangs nog gezien bij een instore in Plato te Leiden, maar dit is echt andere koek, wat een fantastische live band!
En wat altijd verstandig is, verlaat een feest direct na het hoogtepunt, want hoewel er nog meer bands komen, na DeWolff kan het alleen maar tegen vallen. Mooie afronding van een geweldige Schollenpop met een verrassend goede line-up en prima weer. Tot volgend jaar!

3voor12 Den Haag was er trouwens ook bij, hier hun verslagen: middag en avond.

LINKS:
Replayced
Tessa Rose Jackson
Mik Adrian
Town of Saints
Suburbs
The Charm The Fury
Six Foot Leaping
The3rdMan
Taymir
Kern Koppen
DeWolff
Schollenpop

Geen opmerkingen: