zondag 31 augustus 2014

Noorderliefde mooi nieuw intiatief

Een paar weken lang stond het woord LIEFDE van beeldend kunstenaar Paul Bouter op het Stationsplein, vandaag is het op de plaats van bestemming aangekomen, op een braakliggend terrein aan de Sumatrastraat waar vandaag het Festival Noorderliefde plaats vindt. Mooie naam alleen al voor een festival!
Op het kleine, Gebr. de Nobel podium openen de Destructive Penguins met hun inmiddels bekende mix van hiphop, raggae en rock. Ontwikkelt zich tot een uitstekende festival band.
Dan is het op het hoofdpodium tijd voor Spinvis, die ondanks gemaakte afspraken toch zijn hele band heeft meegenomen. En dat is zeker geen ramp, integendeel! Het wordt een uur lang prachtige muziek met in het begin de kleinere liedjes en gaandeweg het optreden het meer stevige rock werk, mooie opbouw. De band heeft er duidelijk zin in het publiek ook. Zingt vaak uit volle borst mee, genieten!
Binnenkort (20 september) komt Spinvis weer naar Leiden voor solo optredens in De Lakenhal en Museum Boerhave. En ook komt hij binnenkort nog naar Theater Ins Blau en de Stadsgehoorzaal, steeds in een andere setting.
Een festival kan tegenwoordig niet meer zonder andere acts naast alle muziek dus is er ook theater door Tarikh & Ziara...
...en de legendarische Haagse dichter Boozy (Puur Gelul), die zo te zien last heeft van de iets te luide muziek van de dj's Strik & Strak op het tegenovergelegen hoofdpodium.
Maar de band waar iedereen voor gekomen is is natuurlijk Typhoon. De rapper die eerder dit jaar indruk maakte met zijn cd Lobi Da Basi (Liefde is de basis, heel toepasselijk hier op Noorderliefde) en sinds kort weten we dat hij komend seizoen huisband bij DWDD is.
Zowel de band als het publiek gaan nu écht helemaal los, springen, dansen, meezingen feest, 90 minuten lang! Een kort maar krachtig regenbuitje kan de pret nauwelijks drukken. Het optreden eindigt met het nummer Zandloper en dan is het festival alweer voorbij, maar het publiek dat massaal richting Leidse binnenstad en/of station loopt fluit op straat het blazersdeel van Zandloper nog vrolijk na. Dát is pas nagenieten!
Noorderliefde is het tweede nieuwe festival in Leiden binnen een een week. Wildernis was afgelopen zondag veel groter van opzet, maar er zijn overeenkomsten: beide worden gehouden op onverwachte plekken buiten het centrum, beide zijn ze prima geörganiseerd, beide zijn goed bezocht en beide mogen ze zeker weer terugkomen!
Het is ook goed om te zien hoe steeds meer organisaties elkaar weten te vinden, het meubilair en de drankmuntjes bijvoorbeeld komen van SummerJazz, de strobalen en palletbankjes stonden vorig weekend nog op Wildernis en Gebr. de Nobel laat zich ook hier weer zien. Zou dat het gevolg van de nieuwe PopCom zijn?
Naast de twee genoemde podia was er nog een derde, in de moskee aan de overkant op het Kooiplein, waar Port of Call en Swing Lo' speelden. Noorderliefde is een samenwerking van SummerJazz, Cultuurfonds Leiden en bouwbedrijf Heijmans (dat hier druk bezig is met de herontwikkeling van het Kooiplein tot Het Plein) en deze eerste editie is een regelrecht succes, zowel muzikaal als qua bezoekers aantallen. Mooi te zien dat naast de bewoners van Leiden-Noord er ook veel mensen uit de rest van Leiden aanwezig zijn en zelfs flink wat mensen van buiten de stad. En het is ook nog eens helemaal gratis, wat wil je nog meer? Noorderliefde 2!
Voor een afzakkertje nog even naar De Twee Spieghels waar het Andreas Metzler Trio met Thomas Hilbrandie (gitaar) en Dirk Beets (trompet) een mooi intiem concert geven met veel standards en vooral veel ballads daaruit. Mooie afsluiting van een mooie muziekvakantie in eigen land. Nu weer door!

LINKS:
Destructive Penguins
Spinvis
Typhoon
Noorderliefde
Andreas Metzler
Thomas Hilbrandie
Dirk Beets
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: