vrijdag 15 augustus 2014

Goede dag op Haarlem Jazz & More

Al de hele week struinen een paar duizend eerstejaars studenten door het Leidse om kennis te maken met de stad. EL CID heet dat en vandaag staat er een straattheaterprogramma in het Pieterskwartier op het programma. Met onder andere een optreden van Rémon Beeftink in kleine bezetting en met samples. Binnen de kortste keren zit 't Gerecht helemaal vol en wordt er genoten van en gedanst op dit prima optreden.
Rond de Pieterskerk zijn ook diverse optredens van onder andere Rie-Jetske Komen die oude kleinkunstliedjes weer tot leven brengt.
Even verderop speelt singer-songwriter Johnny Bruce Muller in triobezetting met Karen McCoy en Rob van Berlo.
Ook danseres Sophia Maria Kienhuis doet een aantal korte optredens en weet de studenten, ondanks dat ze al vier dagen introductie achter de rug hebben, toch in beweging te krijgen!
Een gezellig middagje in Leiden dus, maar voor het serieuze werk op naar Haarlem voor het Haarlem Jazz & More festival. Er zijn diverse podia, maar het meest interessant lijkt het Nieuwe Kerksplein te worden waar het Bimhuis verantwoordelijk is voor de programmering. Vooraf, tussendoor en tot slot speelt de HJ&M Band (gewoon Paradigm buiten het festival) met heel jong muzikaal talent. Zoals hier met trompettist Daniel Clason die in 2011 nog de aanmoedigingsprijs bij Zoetermeer Jazz won en inmiddels muzikaal flink gegroeid is.
De eerste band op het hoofpodium is Kapok dat weer een geweldig optreden neerzet. Je zou verwachten dat ze op een festival, waar het altijd rumoerig is, flink gaan knallen, maar het eerste uur van het concert spelen ze prachtig ingetogen het plein zo goed als stil. En dan, te beginnen met Day of the Tentacle, wordt de rest van het optreden rock&roll!
Als je een band voor de tiende keer in vier jaar ziet dan zou je denken dat je het nu wel weet, maar dat is het mooie van Kapok, Timon Koomen, Remco Menting en Morris Kliphuis blijven altijd verrassen. Een concert van dit trio is altijd goed, altijd weer anders, maar dit is toch wel één van beste!
Dan is het omschakelen voor de HJ&M Band met zanger/toetsenist Jorryt de Jong. Band en gast spelen allemaal standards, zo is het nu eenmaal bedacht, verrassingen levert dat niet op. Jorryt heeft een goede stem, maar het repertoire is weinig afwisselend en iets te gelikt.
Dan is het de beurt aan Batik voor prachtig dromerige ambiente improvisatie. Wolfert Brederode, Sean Fasciani, Bram Stadhouders en Joost Lijbaard maken er een bijzonder concert van. Mooi hoe al die lagen door elkaar verweven worden, maar het is niet voor iedereen weggelegd, flink wat mensen vinden het maar saai. Dat is natuurlijk onzin, maar in vergelijking met Kapok mist het die dynamiek en ook visueel valt er weinig te halen.
Overigens is dit Bimhuispodium een aanwinst voor het festival, misschien niet de makkelijkste muziek, maar veel jazzliefhebbers zijn hier niet weg te slaan.
Saxofonist Mo van der Does uit Deventer is een verrassend goede saxofonist en zet met de HJ&M Band een prima half uurtje standards neer. Gaan we meer van horen.
Slotoptreden op het Bimhuispodium is van Benjamin Herman en dat is ook altijd goed, hier speelt hij met Daniel von Piekartz, Ernst Glerum en Joost Patočka vooral van hun onlangs verschenen cd Trouble. En die cd is een hit en dan blijkt het Nieuwe Kerksplein eigenlijk veel te klein. En ook qua repertoire was dit optreden beter tot zijn recht gekomen op de Grote Markt. Dit is muziek die een groot publiek aanspreekt.
Uit de drukte maar eens bij één van de andere podia kijken. Op het vlakbij gelegen Proveniersplein is het ook een drukte van belang bij het optreden van Barrelhouse. Altijd goed voor een mooi optreden op dit bluespodium. Het geluid klinkt niet helemaal optimaal (was op het Nieuwe Kersplein helemaal top!) en dat is jammer.
Het is goed weer, dus het is gewoon overal barstensdruk in Haarlem, zeker op de Grote Markt, maar even verderop in Café Stiels is het iets rustiger bij het optreden van The Spinshots. Maar tijdens de tweede set stroomt het ook hier toch snel vol. En terecht want dit is een hele goede band. Twee jaar geleden al eens gezien tijdens de Popronde in Leiden, sindsdien zijn alleen maar beter geworden! Flink wat nieuwe nummers ook en dat smaakt naar meer. Perfecte afsluiting van deze dag op Haarlem Jazz & More.

LINKS:
Rémon Beeftink
Rie-Jetske Komen
Johnny Bruce Muller
Sophia Maria Kienhuis
Daniel Clason
Kapok
Jorryt de Jong
Batik
Mo van der Does
Benjamin Herman
Barrelhouse
Spinshots
Haarlem Jazz & More

1 opmerking:

Fons zei

Gelukkig speelde de Freelance Band zondagmiddag in het Theehuis Leidse Hout (binnen). Was weer zeer prima, laid back,meerstemmig, sfeervol en sympathiek!