zaterdag 16 maart 2013

Cultuur071 bij Sleutelstad zit bovenop het muzieknieuws

Het belooft weer een muzikaal dagje te worden in Leiden vandaag, te beginnen met de Cannonball Johnsons die iedere zaterdagmiddag in de Haarlemmerstraat tegenover de Hema te vinden zijn. En het gaat goed met ze, want komende tijd staan optredens op Oerol en in Ierland op de agenda!
Bij Plato is weer eens een instore optreden en vandaag zijn het de Eindhovense indierockers van Mozes & the First Born. En niks geen klein akoustisch optreden, nee, volle bak. Binnen 20 minuten is het optreden alweer voorbij, maar I Got Skills blijft nog wel even hangen. Hou ze in de gaten!
Vanochtend tijdens de uitzending van Cultuur071 op radio Sleutelstad met als studiogast Frans Heemskerk kwam Arto Boyadjian al een paar keer ter sprake, onder andere omdat ze klasgenoten waren. Arto is vooral bekend als lid van de Dutch Eagles die al jarenlang met veel succes door binnen- en buitenland trekt, maar vandaag speelt hij in De Twee Spieghels met een nieuw trio heerlijke Americana. En leuk, ook The Breeze en persoonlijke all-time favoriet Willin' komen voorbij, nummers die ook weer op het repertoire van de Men in Blues staan!
Met drummer Mischa Porte en bassist Ralf Pouw (vorige week nog gezien in Paradiso bij Orlando) maken ze van dit eerste optreden in deze bezetting een feest, een toegift kan dan ook niet uitblijven, ook al is het repertoire op en wordt het een herhaling van een eigen nummer dat ze eerder speelden, who cares!
Tijdens diezelfde uitzending vanochtend van Cultuur071 op radio Sleutelstad was ook even Maarten Witkam te gast om te vertellen over het Open Podium Leiden-Noord, dat al ruim tien jaar bestaat. En vanavond opent het Open Podium met het studentenkoor Encore.
En om de bruggetjes compleet te maken (radio Sleutelstad) staat als tweede Ronald Günther, een singer-songwriter uit Heemskerk op het podium. Bob Dylan is zijn grote invloed en hij speelt dan ook eigen nummers van zijn cd With Dylan On My Mind plus één nummer van Bob zelf. Verrassend goed en het mooie is dat hij op 17 mei weer te zien is in Leiden bij het Open Podium de Mors.
Natuurlijk gaat er geen Open Podium in Leiden-Noord voorbij zonder dat Maarten Witkam ook zelf meespeelt. Vandaag niet anders en dus staat Dempsey op het programma. Hebben onlangs een toertje door België gedaan en hebben dus weer veel nieuwe nummers, gedichten van Belgische dichters op hun eigen muziek gezet. Maarten Witkam (fluiten, sax, gitaar en zang), Ferry Rigault (bas, gitaar en zang) en Michael van Hoogenhuyze (accordeon) blijven iedere keer weer boeien!
Uitsmijters van vanavond zijn de Opalino's die muzikaal alle kanten opgaan, van dertiger jaren Americana tot vrolijke Caraïbische klanken. Maarten speelt nog een paar nummers mee, dames uit het publiek doen even de percusie en met de quiz erbij vormt dit optreden een uitstekende kruising tussen concert en kleinkunst. Dan blijf je tot het eind. En dan volgt er nog een Italiaans liefdesliedje, mooie afsluiting van een boeiende dag.

LINKS:
Cannonball Johnsons
Mozes & the First Born
Plato Leiden
Arto Boyadjian
De Twee Spieghels
Ronald Günther
Dempsey
Open Podium Leiden-Noord

Geen opmerkingen: