zaterdag 31 maart 2012

Het is weer gezellig in Lelystad bij het Seabottom Jazz Festival

Het Agora in Lelystad is een prachtig theatergebouw van UNStudio (Ben van Berkel), maar nooit ontworpen voor het houden van festivals, toch beviel het ons hier twee jaar geleden wel en omdat we dit jaar kaartjes hadden gewonnen dankzij ZeewoldeFM (Jazz op de Dijk met Casper van Eijk) gaan we dit jaar weer. We worden in de benedenfoyer begroet door Blue Gate ft. lokale zangeres Marieke Cannegieter met lekkere binnenkomers als Don't Get Around Much Anymore.
Het theater heeft een grote zaal met alleen zitplaatsen en een kleine zaal op de tweede verdieping met alleen staanplaatsen. Hier speelt als eerste de bluesband Smokin' Dynamite een potje stevige blues. Het is nog vroeg en nog betrekkelijk rustig, maar het kleine zaaltje stroomt al aardig vol.
En dan is er ook nog de bovenfoyer waar het vierde podium te vinden is. Met als eerste de Toon Roos Group, bestaande uit Karel Boehlee op toetsen, Toon Roos op saxen, Boudewijn Lucas op bas en Joost van Schaik op drums. Voor het eerst dat we Toon Roos horen en het bevalt meteen uitstekend. Ze spelen vooral nummers van hun laatste cd Angel Dance en zijn het eerste hoogtepunt van de avond. Maandag staan ze in het Kurhaus in Scheveningen voor de liefhebbers!
Dan in de grote zaal nog even een staartje meepikken van Ntjam Rosie, met onder andere Tuur Moens op drums, maar vanaf de eerste verdieping valt er weinig te zien. Het is het eerste optreden in de grote zaal en die zit wel helemaal vol!
Ook helemaal vol is het in de kleine zaal waar Sven Hammond Soul net begint. Geen Shary-An vanavond, maar Patt Riley vervangt haar goed. De afgelopen vijf jaar zagen we ze uitgroeien van een klein Haags bandje naar een grote landelijke band en nooit vielen ze tegen, maar vanavond is het geluid niet al te best, de drums (Joost Kroon) veel te hard, de gitaar (Tim Eijmaal) zo goed als onhoorbaar en als je dan weet dat ze zoveel beter kunnen klinken loop je na een paar nummers maar weg. Ondanks de mooie solo van Tom Beek op sax. En de zaal is te klein, lange rijen voor de deur.
In schril contrast met het optreden van Testimundi in de grote zaal, met Martin Fondse op piano en vibrandeonon (een soort melodica), Eric Vloeimans op trompet en het Matangi Quartet op snaren. Heel mooi, heel indringend, maar voor ons iets te klassiek. En de zaal is hier dan weer eigenlijk te groot.
En dat is dan weer het leuke van dit festival, ergens anders gebeurt het! Want in de bovenfoyer speelt ondertussen de Amsterdam Jazz Connection de sterren van de hemel. Met Joost
Swart op piano, Sebastiaan Kaptein op drums en Jeroen Vierdag op bas.
En ze hebben Benjamin Herman als gastmuzikant meegenomen, een onvergetelijke genoegen. Dit is wel het beste optreden dat we ooit van hem hebben gezien, daar kan geen New Cool Collective tegenop! Nou ja, het is gewoon anders, pure jazz, met heel veel improvisatie, genieten!
Het festival gaat voorlopig nog wel door, maar de laatste mogelijkheid om thuis te komen is heleaas nu al aangebroken. We missen daardoor o.a. Miss Montreal, Jazzinvaders, Jan Menu en Tineke Postma. Het is niet anders en we hebben wel weer een prima avond gehad! Bij het verlaten van de Agora nog even geluisterd naar het Loran Witteveen Trio met Loran op piano, Reindert Kragt op bas en Bram Knol op drums. Jonge muzikanten, klinkt veelbelovend en er is ook nog een trompettist bij. Helaas geen tijd meer om uit te vinden wie dat is, de laatste trein wacht. Het is weer een mooi Seabottom Jazz Festival!

LINKS:
Blue Gate
Smokin' Dynamite
Toon Roos
Sven Hammond Soul
Testimoni
Amsterdam Jazz Connection
Benjamin Herman
Loran Witteveen
Seabottom Jazz Festival

1 opmerking:

Sugarwilly zei

Leuke foto van onze band Smokin' Dynamite. Wie heeft deze foto gemaakt? Zouden wij die kunnen krijgen in een beter formaat?
Thanx,

Sugar Willy (Wilfred)